Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Годна за консумация вода от мрежата има само в два квартала на Добрич

От Регионална здравна инспекция в Добрич информираха, че към момента годна за консумация вода от водопроводната мрежа има само в района на зона Запад. Д-р Светла Ангелова - директор на РЗИ-Добрич, увери, че живеещите над ЖП Гара ЮГ и в кв. "Рилци" "могат да използват водата от водопроводната мрежа без притеснения".

От РЗИ информираха, че във връзка с постъпили сигнали за мътна вода, подавана във водопроводната мрежа на гр. Добрич, КК Албена-горна зона и с. Стожер вследствие на неблагоприятни метеорологични условия - обилни валежи от дъжд, от РЗИ-Добрич е предприето пробонабиране на 20.06.2021 г. на общо 13 проби вода от пунктове при крана на потребителя. Пробите са анализирани по физико-химични и микробиологични показатели.

Резултатите

  • 12 от пробите не отговарят по физико-химични показатели: цвят и мътност
  • 11 проби не отговарят по микробиологични показатели на здравните изисквания
    • 9 проби не отговарят по показателите: Колиформи, Ешерихия коли, Ентерококи и Брой колонии (микробно число) при 22ºС
    • 1 проба не отговаря по показателите: Колиформи, Ешерихия коли, Ентерококи
    • 1 проба не отговаря по показателите: Колиформи, Ешерихия коли и Брой колонии (микробно число) при 22ºС)
  • Само една проба вода, пробонабрана от пункт в зона на водоснабдяване Добрич-Запад, обхващаща района след жп-гара юг и кв. Рилци в гр. Добрич, отговаря на изискванията на Наредба №9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

При повторно пробонабиране на 21.06.2021 г. на общо 15 проби от пунктове при крана на потребителя в гр. Добрич, КК Албена-горна зона и с. Стожер, са отчетени отклонения в качеството на водата при 5 проби по показателите цвят и мътност:

  • 3 проби от КК „Албена“-горна зона
  • 1 проба от гр. Добрич
  • 1 проба от с. Стожер (Констатирано е, че в населеното място поради авария е спряно водоподаването)

Шефът на ВиК-Добрич: Дерето в Приморци трябва да се почисти, за да не влиза мътна вода в сондажите

Лицата, обитаващи зона на водоснабдяване Добрич-Запад (след жп-гара юг и кв. Рилци в гр. Добрич) могат да използват водата от водопроводната мрежа без притеснения.

Към днешна дата за населението от останалите зони остава в сила препоръката да се използва бутилирана вода от търговската мрежа, водата от резервните съдове да се преварява.

Както вече д-р Светла Ангелова сподели пред Про Нюз Добрич, високите температури способстват бързото бактериално развитие във водите. Микробиологичните  резултати на взетите на 21 юни водни проби се очаква да са готови на 24 юни.

Кална вода потече от чешмите в Добрич

Припомняме, че първите сигнали за кална вода от крановете на чешмите бяха подадени в късните часове на 19 юни (събота).

c