Водещи новини Общество

“Води промяната” – темата на отминалата година на Инър Уийл клуб Добрич

Инър Уийл Клуб Добрич е част от международната организация, която има почти 100-годишна история и е член на ООН.

Началото е поставено на 10 януари 1924 г. и оттогава до днес „Инър Уийл Интернешънъл“ се превърна в най-голямата организация за доброволческа служба на жените. 97 години история, живот, мисия, дела, добротворство, служене – това е общността на Инър Уийл.

Сърца, отворени за ДоброТворене и заедно случване, така дамите от клуба пазят духа на приятелство, подкрепа и готовност да създават и заразяват с добрите си каузи. Темата на отминалата инър уийл 2020/2021 година е “Заедно да водим промяната”, поставена от президента на ИИУ Бина Виас. Тема, която мотивира членовете на клуба да следват динамиката и случващото се в света.

На 01.07.2020 г. огърлицата на клуба беше получена от новия президент Силвия Димитрова. Под нейното ръководството Инър Уийл клуб Добрич пое инициативата за промяна, като се стремеше към увеличаване на своите членове, да работи в подкрепа и съвместно с Ротари клуб Добрич и младежките клубове Интеракт и Ротаракт град Добрич. Фокусът бе насочен към здравето на жените и децата – като личен избор и отговорност; националните проекти „Антидрога“ и „Чети Дари“, финансовата независимост и образованието. Клубното утвърждение бе “Заедно да водим промяната за една добра среда на живот”. Темата на клуба в Добрич беше „Здравето като личен избор и отговорност“, сподели за Про Нюз Добрич Силвия Димитрова.

През август членовете на Инър Уиайл участваха като партньори в инициативата на „Граждани в повече“ „Глобален пикник – Добрич в бъдеще време“.  Основната цел на инициативата беше да се мобилизират ресурсите на всички хора, които са свързани с Добрич, за генериране на работещи идеи за развитието на града ни като модерен и привлекателен за живеене и работа град.

Бяха проведени срещи и с други организации, с които членовете на Инър Уийл клуб обменяха идеи, разказва Силвия Димитрова.

Клубът подкрепи и спортния фестивал „Екстремна връзка 6“ с осигуряване на награден фонд. В прекрасния скейт парк  се срещнаха спортуващи деца и усмихнати родители с вдъхновяващи спортни предизвикателства и еко-активистите от “Зеления пламък”, възпитаващи с пример и ясни послания как да пазим природата, как да събираме разделно отпадъци и да живеем зелено в чистота.

“Поход с Кауза” бе друга инициатива на Инър Уийл клуб Добрич. Спонтанно организираната томбола даде подкрепа за каузите на клуба и за протегнатата ръка към деца в нужда.

В условията на пандемията от коронавирус беше важно да се търсят алтернативни начини за набиране на средства. Условията наложиха да бъдем по-креативни и дори в тези условия да намерим начин да набираме средства за дейността на клуба, сподели Силвия Димитрова. Вдъхновени от изложбите на членове на клуба – д-р Гала Бодичева и Велина Христова,  Инър Уийл направи с техни картини календар, приходите от който осигуриха възможност за реализация на инициативи на клуба.

По Коледа членовете на клуба посетиха ЦНСТ за деца без увреждания като подариха играчки. Зарадваха и домуващите в Дома за стари хора.

Организираха дарения за Дневния център за хора с увреждания и ЦНСТ за възрастни.

„Проведохме няколко инициативи в подкрепа на медиците ни. Зарадвахме работещите в ковид сектора и в Спешно отделение. За Деня на родилната помощ поздравихме екипа на отделението по неонатология на МБАЛ“, сподели Силвия Димитрова. Клубът организира кампания „Да споделим семейната трапеза“, като в два последователни дни всички носиха вкусна домашна храна на лекарите, медицинските сестри и обслужващият персонал от ковид сектора и„Спешно отделение на МБАЛ Добрич . Приготвени бяха и индивидуални пакети за всеки с ръчно направени играчки, картички и лични послания. Художниците д-р Галя Бодичева и Велина Господинова дариха по една картина за всяко от отделенията. Защото дамите от  Инър Уийл вярват, че заедността ни води и дава възможност да творим добро, да подкрепяме, да си даваме кураж и енергия.

В Деня на родилната помощ с благодарност и подкрепа за грижите и всеотдайността те поздравиха целия екип на Отделението по Неонатология, МБАЛ град Добрич. Стара традиция е на този ден дамите от Инър уийл клуб Добрич да отдадат своята почит, внимание и подкрепа към акушерки, сестри, лекари, към целият екип на отделението. Цветя, подкрепа и благодарност бяха поднесени на дамите на “първа линия” от Covid сектор и Спешна помощ при МБАЛ град Добрич.

В Денят на годишнината на Конституцията се отбелязаха и 21 години Инър Уийл Клуб Добрич. По този повод бяха засадени 21 дръвчета – инициатива, която се случи съвместно с Община град Добрич, която предостави дръвчетата.

За Великден зарадваха настанените в Дневния център за хора с увреждания и Дома за стари хора с козунаци и лакомства.

В Деня на Детето изненадаха децата от Отделението по педиатрия с книжки и сладки изкушения, попълниха и библиотеката с книжки. Те се включиха и в инициативата на Община Добрич, посветена на първи юни – Празник на професиите, на който деца рисуваха различни професии. Предстои да поставят в рамка техните рисунки и с тях да освежат още повече отделението на педиатрия, каза още досегашният президент на клуба Силвия Димитрова.

Лакомства, торта и много топлина те занесоха и на прекрасните деца в Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания – I, II.

С темата на годината на Инър Уийл Клуб Добрич – “Здравето като личен избор и отговорност” бе свързана лекцията на Пенка и Богомил Господинови, част от създателите и екипа на Академия “Мирен свят”. “Общувайки с любов – живеем здравословно”.

Преди дни огърлицата на Инър Уийл клуб Добрич беше предадена от Силвия Димитрова на новия президент Евгения Русева. В новия борд на клуба са още Албена Донева Вицепрезидент; Ирена Стефанова – секретар; Бистра Минчева – ковчежник.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *