Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Намаляват с една паралелките в ЕГ „Гео Милев” в Добрич през новата учебна година

С една по-малко ще са паралелките в Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич през учебната 2021/ 2022 учебна година, научи Про Нюз Добрич от директора на учебното заведение Миглена Василева. Обучението ще се извършва в следните профили:

  • Немски език + Английски език
  • Немски език + Руски език
  • Английски език + Немски език
  • Английски език + Френски език.

Сега паралелките са пет, отпада тази с Английски език + Испански език. Всяка от новите четири паралелки ще е с по 26 ученици.

По думите на Василева причината за намаляване на паралелките е недостатъчният брой деца. Тя посочи също, че от години има политика да се насърчават професионалните гимназии. „А езиковите, тъй като не предлагат професия или квалификация освен чужд език, малко са поставени на колене”, каза директорът. По думите й лисват и квалифицирани кадри по Испански език, които да изкарат един курс на обучение от 8 до 12 клас.

Решението да се излезе с предложение за съкращаване на една паралелка е взето от Педагогическия съвет на ЕГ „Гео Милев”. Миглена Василева сподели, че ръководството има идеи за следващата учебна година за някаква по-интересна паралелка с професионално направление. „Но това е въпрос на бъдещи разговори с колектива, избор на подготвени преподаватели”, обясни директорът на Езикова гимназия. По думите й няма да е по професиите Аниматор или Екскурзовод.

В момента Василева е на обмяна на опит в Английската гимназия в Русе. Тя сподели, че там имат интересен профил, с който предстои да се запознаят.

c