Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

132 четвъртокласници от област Добрич с две шестици на НВО

132 ученици от четвърти клас от област Добрич са с две отлични оценки на Националното външно оценяване /НВО/. С по две слаби оценки са 82 деца. Това съобщиха за Про Нюз Добрич от Регионалното управление по образование /РУО/ в отговор на отправено запитване. От там посочиха, че с най-високи резултати и по двата предмета предимно са ученици от училищата в община град Добрич.

На изпитите по Български език и литература /БЕЛ/ и по Математика се явиха 95,28 % от четвъртокласниците от областта. Данните сочат, че средният процент от максималния брой точки на национално ниво по БЕЛ е 74,67 , а на регионално ниво - 70,13. Средният процент от максималния брой точки на национално ниво по Математика е 63,16, а на регионално - 58,47.

От РУО припомниха, че през тази учебна година НВО в 4 клас се проведе в нов формат. Целта бе да се измерят резултатите, заложени в стандартите за общообразователна подготовка и в новите учебни програми при равнопоставеност на учениците на национално равнище. Оценяването се проведе анонимно в електронна среда. Участваха оценители от цялата страна.

c