Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Учените от БАН нямат обяснение за феномена „морска пяна“ край Шабла

В Института по океанология-БАН липсват данни и сигнали за образуване на морска пяна по българското крайбрежие на Черно море. Необходими са изследвания и анализ на морската вода за установяване на причините за явлението край Шабла и оценка на риска за въздействие.

Това се казва в отговор на Института до РИОСВ-Варна, Басейнова дирекция и Про Нюз Добрич.

Запитването беше отправено от Регионалната инспекция по опазване на околната среда по наше искане след като на 16 юни явлението бе наблюдавано край Шабла, а снимка, направена от Йоан Арнаудов илюстрира красивия феномен.

Пред Про Нюз Добрич младият мъж разказа, че пелена от морска пяна е покрила плажа край Шабла, като снимката, запечатала уникалната красота, е направена около 10 часа същия ден.

„Явлението ми е непознато. Това е много бяла пяна. Уникално красиво е и се случва изключително рядко“, обясни Йоан. Той счита, че явлението се дължи на вятъра и бързата му скорост. Тъй като той пребивава в района на Шабла само през лятото, попитал местните хора, които обяснили, че скоро не са виждали такова явление. Други казват, че от детските си години не помнят плажът да се е покривал с морска пяна.

Феномен край Шабла – пелена от морска пяна покри плажа

През последните години такъв феномен превърна в атракция плажа на най-добрия курорт в Аржентина Мар дел Плата, както и плаж в Австралия.

Становището, което получихме, е изготвено от главен асистент д-р Радка Мавродиева, секция „Биология и екология на морето“ от Институт по Океанология – БАН.

Тя посочва, че явлението с образуване на морска пяна най-често е вследствие на активно размесване на разтворените органични и неорганични вещества в морската вода, като разтворени соли, протеини, мазнини, мъртви водорасли (фитопланктон и макрофити), детергенти и други замърсители в резултат на продължителното действие на силни ветрове и вълни.

$В повечето случаи явлението не е вредно за хората и често е показател за продуктивна морска система.  

Един от основните фактори, повлияващ образуването на морската пяна е цъфтеж на фитопланктона. При масов цъфтеж на токсичен фитопланктон например видове от род  Phaeocystis има потенциал за въздействие върху човешкото здраве и околната среда, но в Черно море не са документирани подобни случаи“, посочва още ученият.

c