Водещи новини Здраве Общество

РЗИ-Добрич: 12 от 13 проби на вода не отговарят на изискванията за цвят и мътност

В 12 от 13 изследвани проби вода са установени съществени отклонения от здравните изисквания по физико-химични показатели цвят и мътност, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Добрич. Изследванията са направени по повод постъпили сигнали за влошено качество на водата. Пробите са взети от здравните инспектори от пунктове при крана на потребителя в град Добрич и с. Стожер. Те се изследват и по микробиологични показатели.

Само една проба вода, пробонабрана от пункт в зона за водоснабдяване Добрич-Запад, обхващаща района след жп-гара юг и кв. Рилци в Добрич, отговаря по физико-химични показатели на изискванията на Наредба №9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Продължават изпитванията по микробиологични показатели. Резултатите от микробиологичното изследване на взетите вчера проби ще бъдат готови в рамките на следващите 3 дни. Гражданите ще бъдат допълнително информирани за резултатите.

На този етап водата от 12-те проби не отговаря на изискванията на Наредба №9/ 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Относно пробата вода от зона Добрич-Запад, е необходимо да излязат и микробиологичните резултати, за да се произнесе РЗИ за нейната безопасност.

От здравната инспекция препоръчват на жителите на град Добрич и с. Стожер за питейно-битови цели да се използва бутилирана вода от търговската мрежа. При ползване на вода от резервни съдове същата преди консумация следва да се преварява.

Утре ще бъдат взети отново проби води.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *