Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

На 4 години е най-малкият участник в събора край Дебрене, най-възрастният – на 85

Най-малкият участник в във Фолклорния събор „Песни и танци т слънчева Добруджа” ще е на 4 години, това е Василена Василева от с. Бранище. Най-възрастният ще е 85-годишната Мария Иванова от с. Одринци. Това съобщи кметът на Община Добричка Соня Георгиева.

Най-мащабното събитие на Общината, записано в културния й календар – съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа”, ще се проведе за 52-ри път в местността „Славната канара” край с. Дебрене на 26 юни. По традиция проявата бе съпътствана от фолклорни регионални прегледи „Добруджа – обич моя”, които се състояха през май и в началото на юни в читалищата в селата Царевец, Плачи дол, Черна и Ловчанци.

Фолклорният събор ще започне в 9.30 часа. В него ще се представят повече от 1 600 любители на фолклора. Във фолклорната проява ще вземат участие 46 индивидуални изпълнители от цяла България, инструменталистите са четирима, певческите групи – над 70, танцовите състави – 22, пет групи ще изпълнят народни обичаи. Соня Георгиева сподели, че като домакини са щастливи да посрещнат и чуждестранното участие. 290 ще са гостите от Община Хършова, с която Община Добричка реализира съвместен проект, от тях 150 са изпълнители. На празника ще пристигнат и кметовете на селата Бановка и Каменка, Измаилска област, Украйна. 80 деца от областта ще се представят на сцените на събора.

При дъждовно време фолклорната проява ще се проведе в читалищата в четири села – първа естрада в с. Паскалево, втора – в с. Ловчанци, трета – в с. Дончево, четвърта естрада – в с. Победа. Откриването ще е на първа естрада в с. Паскалево.

Ден преди събора край Дебрене – на 25 юни, по повод празника на Община Добричка ще се проведе тържествено събрание-концерт – от 14 часа в Драматичен театър „Йордан Йовков”.

c