Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Д-р Филип Митев е новият управител на МБАЛ-Каварна

Д-р Филип Митев Митев е новият изпълняващ длъжността управител на МБАЛ – Каварна. Това реши на последното си заседание Общинският съвет в морския град, съобщи за Про Нюз Добрич председателят му Йордан Стоянов. Д-р Митев ще заема временно длъжността до провеждането на конкурс.

Д-р Филип Митев има няколко специалности – Спешна медицина, Акушерство и гинекология  и Анестезиология и реанимация. Близо 16 години д-р Митев е работил в болница „Св. Анна“ във Варна.

Той идва на мястото на д-р Християн Зафиров, който подаде оставка.

„При напускането си предишният управител д-р Десислав Тасков остави болницата в Каварна с над 600 000 лв. задължения - към доставчици и към персонала, който не беше получавал заплати от 4 месеца. Това доведе до загуба на голяма част от медицинския персонал“, припомни Йордан Стоянов.

Обясни, че на заседанието на 17-и юни д-р Хамза Велиев, който последно ръководеше МБАЛ-Каварна, е представил актуална финансова информация. „Тя показва че общите усилия на местната власт и Министерството на здравеопазването, в лицето на проф. Костадин Ангелов, дават резултат. Както знаете, годишният финансов отчет за 2020 г. на МБАЛ Каварна отчете печалба от 320 000 лв. Така д-р Велиев предава болницата с 231 000 лв. задължения към доставчици, като основния дял от 170 000 е за натрупани сметки към „Каварна газ“.

„Разходите за отопление, които заварихме, бяха разточителни - отопляваха се неизползваеми помещения, етажи, дори гаражите бяха с пуснато топлоподаване. Имаше частни наематели на помещения, на които явно в наема от 20-30 лв. на месец се включваше и отоплението през зимата. Оптимизирахме системата и намалихме консумацията на газ, а Медицински център I започна да поема своя дял и така сметките за изминалия сезон са значително по-малки и се заплащат в срок. Другите оставащи неразплатени разходи са към „Енерго Про“ и 16 000 лв. за адвоката, с когото д-р Тасков бе сключил договор за юридически консултации. На персонала са изплатени всички дължими стари заплати, а новите се превеждат в срок$, увери д-р Велиев.

$Но щетата от напусналия медицински персонал все още не е възстановена и проблемът с липсата на кадри стои все така сериозно. Но вярвам че д-р Митев ще успее да задвижи решението му“, каза Йордан Стоянов. „Желая му успех и се залавяме за работа по програмата за оздравяване и развитие на МБАЛ Каварна веднага след вписването му в търговския регистър. Дълбок поклон за неуморимата работа на д-р Велиев. Но разбира се, това важи и за целия персонал. Благодарност бих желал да изкажа и към д-р Зафиров, поел първия удар на финансовата буря след напускането на Тасков“, каза още Йордан Стоянов.

Пред съветниците Д-р Митев е изтъкнал необходимостта от привличане на млади лекари, които да специализират няколко години в каварненската болница. Той желае да се възстанови работата на хирургичното отделение, в което да има по двама лекари и три медицински сестри. Смята, че някои отделения могат да функционират и с по-малко персонал, но това може да стане само с разрешение от здравната каса.

c