Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

"Бащата" на Европейския съюз е на път да бъде беатифициран от Римокатолическата църква

Покойният Робер Шуман, определян като "баща" на Европейския съюз, е на път да бъде беатифициран от Римокатолическата църква.

Робер Шуман, покойният бивш външен министър на Франция, е на път да бъде обявен за блажен (беатифициран) от Римокатолическата църква, съобщава БТА, позовавайки се на информация от агенциите ДПА и Ройтерс. Вестта бе оповестена вчера, след като папа Франциск е одобрил списък с хората, за които започва тази теологична процедура. Сред тях е и френският държавник, положил концептуалните основи на Европейския съюз след опустошенията, нанесени от Втората световна война.

На 9 май 1950 Шуман произнася ключова реч, в която очертава идеите си за сътрудничество в Европа. Речта му става известна под името Декларацията на Шуман. Робер Шуман почива през 1963 г. на 77-годишна възраст. Според портала "Ватикан нюз" той е бил дълбоко вярващ католик. Стремежът му да бъде прекратен цикълът на войни в Европа е бил възхваляван от няколко папи.

Самата беатификация е последната стъпка преди канонизацията, тоест обявяването на даден човек за светец. Достатъчно е на Шуман да бъде признато извършването на едно чудо, за да бъде обявен за блажен, а ако му бъде признато и второ, то той ще бъде обявен за светец от Римокатолическата църква, уточняват агенциите.

снимка: wikimedia.org

c