Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Тънкостите на акордеона усвоява 50-годишен пожарникар от Добрич

Че няма нищо невъзможно, стига много да го желаеш, доказва нашият съгражданин Мануил Колев. Той е пример за това как любовта към народната музика може да накара човек да започне да се обучава да свири на инструмент на всяка възраст.

Мануил Колев е на 50 години от Добрич, по професия е пожарникар в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. От година и половина е част от Школата по акордеон към Народно читалище „Йордан Йовков-1870 г.” в Добрич с преподавател Деян Дженков. Преди дни участва в майсторския клас на виртуозния акордеонист Пламен Димитров, представи се и в Гала концерта, с който завърши класът. Преди това има три-четири изяви в концерти.

„Малко е трудно, но не и невъзможно”, споделя съгражданинът ни в отговор на въпроса какво е да започнеш да се учиш да свириш на акордеон на тази възраст. Разказва, че преди година и половина започва от нулата, не е познавал нотите, до тогава съвсем слабо е свирил на акордеон по слух. Споделя, че сега вече се развива като по-грамотен музикант. Обяснява, че се изисква упоритост, повече труд и нещата се получават.

Мануил разказва, че наследява любовта си към народната музика и по-конкретно към акордеона от баща си, който е свирил на този инструмент. По думите му това, че го обучава доста по-млад човек от него /Деян Дженков е на 23 години/, го зарежда с положителна енергия. „Когато започнем да учим нещо няма разлика в годините – обяснява добричлията. – Учителят си е учител”. Споделя, че преподавателят му е взискателен, но това е задължително, за да се постигат резултати.

Преди да започне обучението си по акордеон Мануил не е имал изяви на сцена, в концертите на Школата по акордеон за първи път е излязъл пред публика. „Усещането е за много адреналин, емоция голяма”, споделя той.

Съгражданинът ни работи като огнеборец от 26 години. По думите му и в двете професии е трудно. По отношение на акордеона му е най-трудно излизането на сцена. Споделя, че като пожарникар тай-тежките му моменти са когато пристигне на произшествие и ако е катастрофа има пострадали и трябва да се вземат най-адекватните решения. По думите на огнебореца колегите му в пожарната го подкрепят в заниманията му на акордеон и повечето са възхитени от това, което прави.

Да свиря на акордеон ми е детска мечта, посочва Мануил Колев. Радостен е, че благодарение на авторския клас е успял да се докосне и до творчеството на Пламен Димитров – майстор и виртуоз на акордеона.

c