Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Черешова задушница е, почитаме мъртвите

Днес православният свят отбелязва Черешова или Спасовска задушница. Тя е втората в годината и се пада в съботата преди Петдесетница. Нарича се така, защото по това време на годината зреят черешите. Това е ден, в който се почита паметта на всички починали православни християни. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Вярва се, че на този ден вратите на Рая се отварят, за да посрещнат душите на починалите ни близки. Според библейските текстове след Възнесението на Христос на небето вратите на Рая се затварят, а душите на умрелите могат да се възнесат в отвъдното отново на Черешова задушница, като техните живи близки трябва да направят помен и да четат заупокойна молитва.

С действията си днес живите молят за опрощение за греховете на починалите, за да могат те да намерят покой и да не се скитат по земята. Денят е отреден още и за прояви на милост и благотворителност.

Молитви за опрощение на този ден се четат във всички църкви. Правят се подавки, като се приготвят жито, хляб, червено вино, както и от първите череши за годината, които се раздават,  оставят се и на гробовете.

Задушниците през годината са три – Голяма Задушница, Черешова Задушница и Архангелова задушница. Голямата Задушница се пада ден преди Месни заговезни, Черешовата след Спасовден, а Архангеловата около Архангеловден. Църквата е определила съботата за ден на покойните, затова Задушница винаги се пада в шестия ден от седмицата. Близките на починалите посещават гроба им, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна.

c