Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Състоянието на кредитната индустрия през 2021 г.

Кризата, породена от Ковид-19 и наложените принудителни мерки за ограничаването на разпространяването му, белязаха всяка сфера от живота ни. Кредитирането също не остана незасегнато. Промениха се целите, за които потребителите теглят кредит, както и техните предпочитания относно размера на заема и срока за погасяване.

За какво теглиха кредит българите в годината на кризата?

По данни от маркетинг мениджъри на кредитни институции в последните години преди кризата 80% от българите са теглили кредит, за да инвестират в комфорта на дома си, за обзавеждане, ремонт или за нов автомобил. Ковид-19 рязко променя това и в края на 2020 и началото на 2021 година наблюдаваме невиждан бум на кредитите за покупка на техника. Най-масово са се теглили кредити за закупуване на лаптоп или смартфон, необходими за въведеното онлайн обучение и хоумофиса.

По данни на БНБ за първото тримесечие на 2021 година броят на кредитите намалява с  почти 6% за сметка на размера им. Наблюдава се тенденция за теглене на по-големи суми от по-малък брой потребители. Предвид размера на сумите (22% от кредитите са на стойност между 100 000 и 250 000 лв.) те по всяка вероятност се използват за инвестиции, покупка на имоти и други по-големи цели.

Сравнително голям е процентът на българите, интересуващи се от рефинансиране. Наблюдава се интерес към по-дълъг срок на договора за кредит, позволяващ по-ниски месечни вноски, които потребителят да съумее да изплаща.

Състояние на индустрията за бързи кредити

По отношение на бързите кредити, отпускани от небанкови финансови институции, има увеличаване на дела на изтеглените кредити до заплата. Причините са комплексни – намалени доходи, загуба на работни места. Наблюдава се увеличаване на дела на лошите кредити, което отново е свързано със загубата на доходи, породена от кризата.

През 2021 година се наблюдава тенденция за трайно нарастване на интереса към кредитите, изтеглени изцяло онлайн. Причините за това се коренят в облекчената процедура за кандидатстване, липсата на изискване за доказване на доход и посочване на поръчители и безопасността за здравето, която предлагат онлайн кредитите, изтеглени от удобството и сигурността на дома.

c