Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Производители от Каварна: Заради валежите закъсняваме с разсаждането на зеленчуците

„Надяваме се, че щетите от валежите ще бъдат колкото се може по-малки, но времето ще покаже. Притеснението не е отминало още, закъсняваме с агротехническите срокове“, коментират зеленчукопроизводители от района на Каварна, където преди дни падна градушка и порой и продължава да вали.

Градушка и порой унищожиха зеленчукови посеви в община Каварна

„Наводнихме се доста, поудави ни. Аз лично нямам извлечени растения, но всичко беше под вода. Тя се отдръпна, но днес пак валя, довечера пак се очакват дъждове.  Постоянно е кално и ние не можем да влезем в нивите, за да вземем мерки, да напръскаме“, сподели за Про Нюз Добрич Валентин Велев, който има 140 декара с пипер, домати и дини в района на с. Селце.

Лошото е, че заради дъждовния юни почти половината от местните производители все още не са успели да разсадят всичко. „Аз също имам още разсад. Закъснява се много, разсадът пораства, трудно ще се хване и това ще се отрази на добивите. Много от колегите имат този проблем“, казва Велев.

„Ако се затопли в следващите дни, загубите ще бъдат минимални, но ако продължи да вали – започват болести и всичко окапва, листата ще опадат. Вместо да изкараме три тона пипер от декар, ще даде тон и нещо. Ако влагата е много, качеството на зеленчука се влошава. Закъсняха растенията, та до скоро беше 14 градуса. Има хора, които имат да разсаждат по 50, по 60 декара“, изтъкна Екатерина Кирчева - „Пиперопроизводител на годината“ през 2018 и 2019 г.

Миналата година по това време зеленчукопроизводителите от района пък имаха друг проблем – около месец нямаха възможност да поливат заради авария в Помпена станция „Каварна 2“. Това обаче се преодоля и добивите бяха добри. „Аз съм оптимист и за тази година, макар че е още рано да се прогнозира“, казва Кирчева.

При условия като сегашните, българските сортове пипер са много неподходящи, твърдят производителите. „Аз съм се отказал изцяло от българските сортове. В такава дъждовна година от тях абсолютно нищо не се получава, неустойчиви са. Предпочитам холандски, френски, сръбски сортове“, казва Велев.

По думите на Кирчева, всяка година излизат нови чужди хибриди пипер, и все по-малко се разчита на местните, въпреки че са по-евтини. Чуждите били по-устойчиви на болести и по-адаптивни.  

c