Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Камарата на архитектите: Новите павилиони за вестници в Добрич са неприемливи

Новите павилиони за вестници и списания, които се появиха на няколко места в центъра на Добрич, предизвикват недоумение у гражданите. А експертите са категорични, че видът им е „напълно неприемлив. Естетически, функционално и строително той влошава градската среда“.

Както Про Нюз Добрич още на 18 март съобщи, за 8 от павилионите, които близо 30 години стопанисваше фирма „Чернат“ след изтичане на 5-годишния договор, е проведен търг от Общината за отдаване под наем на местата за преместваемите обекти. Договорите се сключват за 5 години. Другата участвала в търга фирма е наддала почти три пъти повече от началната тръжна цена от 53 лева и е спечелила. Така класираната на първо място фирма е „ДТ ПРЕСНЮС“ ЕООД, съобщиха от Общината след наше запитване.

След сключване на договора, фирма „Чернат“ имаше едномесечен срок да премахне павилионите си.

В началото на юни се появиха павилионите, които новият собственик постави. Те предизвикаха неодобрение както у граждани, така и у специалисти.

По този повод Регионалната колегия в град Добрич към Камарата на архитектите в България излезе с позиция, която вчера е внесена и в Общината.

Кой ще продава вестници и списания в Добрич?

В нея се казва: „Въпросният преместваем обект от фотоса безспорно буди недоумение и сред колегията на архитектите в гр. Добрич и предизвиква у нас много въпроси, като например:

• Това завършен вид на павилиона ли е или предстоят довършителни работи?

• По каква процедура е одобрена визията на подобен елемент от градската среда и по-специално за Зона І - централна градска част?

• Какви са критериите на Общината при вземане на решение за промяна на един или друг елемент от градското обзавеждане?

• Защо Общината не обсъди с професионалните гилдии (КАБ, САБ, СБХ) това си намерение и евентуално начина, по който да постави условия на бъдещия наемател (концесионер)?

Задаваме Ви тези въпроси, силно притеснени от резултата, който виждаме като реализация на Вашите намерения, които явно целят обновяване на обществените пространства. Новият павилион, който вече е факт в центъра на града е напълно неприемлив. Естетически, функционално и строително той влошава градската среда. Възпитава лош вкус, принизени критерии и дълбок провинциализъм. Този резултат от набързо прихванати един към друг материали няма място в сърцето на града, в среда на емблематични сгради като хотел „България“ и бившия хотел „Москва“ и в непосредствена близост до паметника на св.св. Кирил и Методий. Неприемливо и недопустимо е подобни недоразумения да стават факт и да „замърсяват“ градската среда, която и без това от дълги години чака своето генерално и визионерско решение.“

От камарата на архитектите в България се обръщат към кмета с предложение за диалог и тясно сътрудничество по въпросите, свързани с общественозначими сгради и пространства в града. „Имаме ясната позиция, че темата „павилион за вестници“ не е малък проект, който може да се неглижира, защото в градския дизайн малки проекти и незначими обекти няма. Те са част от общия дизайн на средата, която ежедневно обитаваме; всеки елемент от нея е изключително важен и е стъпало към следващ, по-голям проект“. Затова от Камаратга заявяват готовност да съдействат на общинска администрация с експертиза за дефиниране на условия от Ваша страна към наемателя (концесионера) за образа на преместваемия обект – павилион. Наше професионално задължение е да бъдем в помощ на местната власт за намиране на решения за градския дизайн, заявява председателят на РК град Добрич към КАБ арх. Красимир Пампоров.

c