Водещи новини - дясно Образование Общество

Качен е ключ с верните отговори от НВО по математика за X клас

Министерство на образованието и науката публикува ключ с верните отговори на проведеното днес Национално външно оценяване /НВО/ за учениците в X клас през учебната 2020-2021 година. Десетокласниците разполагаха с 90 минути за да решат 17 задачи от изпитния вариант.

Почти 106 хил. ученици от VII и X клас се явиха днес на национално външно оценяване по математика. Около 57 330 седмокласници решаваха 23 задачи, 18 от които с избираем отговор. Две задачи са с кратък свободен отговор. Три са с разширен отговор, в който учениците трябваше да опишат и аргументират изпълнението на задачата. Те разполагаха с 60 минути за първата част на изпита и с 90 минути за втората.

На изпит по математика днес се явиха също 48 340 десетокласници. Те решаваха 17 задачи – 15 от тях бяха с избираем отговор и две – с разширен. Учениците разполагаха с 90 минути.

1074 бяха седмокласниците и 1285 десетокласниците в област Добрич, които се явиха на НВО по математика. До изпита по математика бяха допуснати 1106 деца от 7 клас. От РУО съобщиха, че по различни причини 32-ма ученици на не са се явили. Допуснатите ученици от 10 клас са били 1336, неявилите се – 51.

От МОН обявиха, че в отделни изпитни зали днес са работили 17 седмокласници и 50 десетокласници, които са под карантина поради контакт с болен.

Изпитите по математика проследяват индивидуалния напредък на всеки ученик и установяват степента на постигнати резултати от обучението, залегнали в учебната програма. Това помага за прилагане на мерки и политики за подобряване на качеството на образованието.

Оценката от НВО в VII клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в VIII клас. С резултата в Х клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален етап.

Максималният брой точки на изпитите в VII клас е 100, а в X клас – 50. Резултатите се вписват в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки.

Срокът за обявяване на резултатите е 28 юни 2021 г.

Изпитен вариант и ключ с верните отговори от НВО по математика за X клас / 18 юни 2021 г. ↓

NVO-MATH_10kl_18062021

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *