Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден за борба със сушата и настъпването на пустините

На 17 юни отбелязваме Световния ден за борба със сушата и настъпването на пустините. Денят се чества от 1995 година с резолюция на Общото събрание на ООН, приета същата година. Целта е да се напомни, че планетата ни се превръща в пустиня и спешна необходимост от спиране на този процес и поставяне на въпроса със сушата в центъра на вниманието.

Опустиняването или загубата на биологичната продуктивност на почвата е едно от най-сериозните предизвикателства пред човечеството. Проблемът е глобален и засяга една пета от населението на света в над 100 държави.

Все повече стават  „екологичните бежанци” - емигранти, които не могат да живеят в нормални условия поради сушата, ерозията на почвата, обезлесяването, опустиняването и други неблагоприятни изменения на околната среда. Те са принудени да търсят убежище в страни с по-благоприятни условия на околната среда.

Типичен пример е Северна Африка, чиито жители се преселват в Южна и Централна Европа. Две трети от територията на Чили също са заплашени от пълно опустиняване заради напредъка на пустинята Атакама, която се разширява средно с по 1 метър на ден.

Специалистите отчитат, че в България през последните години има струпване на валежите в един влажен период. Очаква се обостряне на климата, т.е. имаме по-високи максимални температури и по-ниски минимални температури. Има една промяна на равномерността на валежите и ако тази тенденция се закрепи, ще имаме много големи промени и върху растителността в страната.

Пустиня е географска област, в която валежите са силно ограничени и в резултат на това условията за живот на растения и животни са много тежки. Липсата на растителност оставя земната повърхност незащитена от процеса на денудация. Около една трета от площта на световната суша (50 милиона квадратни километра) е пустинна или полупустинна, като тук се включват и полярните области, където валежите са редки и които понякога са наричани полярна пустиня. Пустините се класифицират въз основа на падащите валежи, на преобладаващата температура, на причините за опустиняване или на тяхното географско положение.

c