Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Александър Димитров от Добрич с първа награда от националния конкурс „Танцуващи клавиши”

10-годишният Александър Димитров от Добрич спечели първа награда в първа възрастова група /до 4 клас/ в 20-ото издание на Националния конкурс "Танцуващи клавиши"в Нови Пазар. Негови преподаватели по акордеон са Мария Димитрови и Николай Иванов - музиканти в оркестър „Добруджански авлиги”.

Талантливото момче от Добрич стана първо в надпревара с още 16 деца. То изпълни "Полка" от Курт Мар и Добруджански опас. Това беше първият конкурс за него.

Четвъртокласникът свири на акордеон от втори клас, общо две години и половина, разказа за Про Нюз Добрич Мария Димитрова. „Александър е изключително талантлив, последователен и работлив – сподели тя. -  Притежава невероятни хъс и мотивация за свирене на акордеон, което през последните години е голяма рядкост при деца на неговата възраст”.

Димитрова обясни, че при Николай Иванов Александър се учи на специфичната орнаментика и фолклорна стилистика при свиренето на акордеон, а тя му дава базисни умения в класиката и жанровата музика. „Има много желаещи да свирят на акордеон, но винаги акцентират върху народната музика. Най-важното е човек първо да придобие основата и пъргавината, точното звукоизвличане, постановка, меховодене, нотация, а  след това да овладява тънкостите на фолклорната музика. Точно това се доказа, че работи успешно и при Александър”, посочи музикантът.

10-годишният талант от Добрич е един от участниците в майсторския клас на виртуозния акордеонист Пламен Димитров, който организира в Добрич Народно читалище „Йордан Йовков-1870 г.” Наскоро четвъртокласникът се представи във фолклорна проява в Плачи дол, предстои участието му в такава в Генерал Тошево и в събора „Песни и танци от слънчева Добруджа”, както и в конкурса "Орфеево изворче" в Стара Загора.

c