Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Жителите на Кардам протестират заради лош път и питат: Това ли е входът на България?

„Входната врата на България не заслужава подобен път“, „Намерете път към нас!“, „Не искаме много – само път, който ни води към родните къщи“, „Добруджа в България ли е?“ – такива плакати издигнаха днес жителите на граничното село Кардам, които протестираха заради лошия път.

Десетки жители на селото преминаваха бавно по пешеходната пътека в центъра, препятствайки движението на автомобилите. Районът бе отцепен от полиция, а колите – отклонявани. Земеделска техника също се включи в протеста.

От Генерал Тошево до границата с Румъния са над 12 километра. За 7,7 км от тях има проект и започва цялостен ремонт. Той трябва да приключи до края на септември. В проекта обаче не са включени останалите на 5 километра, които представляват булеварда на Генерал Тошево и главната улица на Кардам. Тези участъци също са част от републиканската пътна мрежа.

част от път II 29 Ген. Тошево - Кардам
част от път II 29 Ген. Тошево - Кардам

Пътят е много натоварен, а е в окаяно състояние, или както се изразява кметът на Кардам Георги Събев – „дупка до дупка, кърпеж до кърпеж“.

участък от път II 29 - в с. Кардам

„За последно ремонт е правен преди 20 години, оттогава - само кърпежи. Автомобилите се придвижват на зиг-заг, което създава предпоставки за ПТП-та. Преди няколко дни имаше пореден инцидент с румънска кола, с две малки деца в нея. Спукаха гума. Не ни успокоява това, че до края на септември ще бъде ремонтиран пътят, защото селото е изключено от ремонта, а настилката е в същото състояние. Всички плащаме винетки и искаме адекватен път. Искаме гаранции, че пътят в границите на Кардам ще бъде направен. Не може да се реже на парче – тук е добре, там не. Каня началника на АПИ да дойде и да види за какво става въпрос“, каза Събев.

Кметът на община Ген. Тошево Валентин Димитров съобщи, че по справка на АПИ отпреди две години, на ден оттам минават 800 тира и около 3000 автомобила. Трафикът е много голям, особено през летния сезон, тъй като румънците предпочитат ГКПП Кардам, за да стигнат до Северното Черноморие. „Когато туристите спрат да си купуват винетки в Кардам, се натрупват по 20 автомобила наведнъж. А ние какъв път им предлагаме?“, пита кметът.

„Винаги сме искали целият участък да бъде включен в проекта - от влизането в Ген. Тошево от Добрич до границата, включително булевардът в града, който е около 3 км, и главната улица в селото, които са част от републиканската пътна мрежа. Искаме да се рехабилитира целият път, да се включи и урбанизираната територия. От Областното пътно управление казаха, че днес започват и ще бъдат асфалтирани 7,7 км, от общо над 12 км. Искаме АПИ да направи проектиране и за изключените отсечки“, заяви Димитров.

Жителката на Кардам Цонка Георгиева посочи, че това е изключително компрометиран, с множество дупки път. „Всеки ден, освен че хабим нерви, си чупим и колите. Не е нормално държавата да изисква от нас да са платени всички такси, винетки, застраховки, а в същото време да не получаваме нищо. Това е входът на България, твърде обидно и унизително е всеки, който дойде, да види какво представлява България – в 21-ви век, членка на ЕС. Лично аз съм имала много инциденти и непрекъснато съм по сервизите“, коментира Георгиева.

„Представете си, това е вратата на България, образецът на цялата държава, а какво представлява? Какъвто е пътят, такава е и държавата. Много пъти съм сменял части на колата, 600 лева платих веднъж, а 300 лева ми е пенсията. Трябва да стоя два месеца гладен, за да си направя колата. Някой интересува ли го това?“, пита местният жител Илия Георгиев.

В селото живеят доста чужденци. Сред тях има 25 семейства руснаци, украинци, германци, англичани, французи, имало един италианец и един канадец. „Пътят е ужасен, не е за пътуване. Всяка седмица сме в автосервиза, правим гуми“, казва рускинята Людмила Колева, която се шегува, че трябва да се пусне хеликоптер, който да извозва хората до Ген. Тошево.

 Местните хора казват, че отново може да се съберат на протест, ако ремонтът не обхване изключените отсечки.

c