Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Как да защитим дома си от крадци

На 16 юни 2021 г., се провежда третото издание на Европейския Фокус ден за превенция на домовите кражби, организиран от Европейската мрежа за превенция на престъпността (EUCPN) #StopDomesticBurglaries. Целта на кампанията е да повиши информираността на гражданите за това как могат най-ефективно да защитят домовете си от престъпни посегателства.

Предвид факта, че в повечето европейски държави се отчита намаляване на броя на тези престъпления (особено в условията на световна пандемия), изглежда странно фокусирането върху този проблем, но домовите кражби според статистическите данни продължават да заемат сериозен дял в престъпната дейност.

Тези посегателства не просто лишават хората от притежанията им. Домовите кражби се отразяват пагубно върху базисното чувство за сигурност на жертвите там, където би трябвало да се чувстват безусловно най-защитени, а обществото търпи сериозни икономически и финансови загуби. Именно това е причината 16 държави членки на Европейската мрежа за превенция на престъпността, сред които и България, със съдействието на Европол, да продължат започнатата през 2019 г. ежегодна традиционна кампания за превенция на домовите кражби.

Кога и от къде се краде най-често?

Предпочитаното от крадците време за извършване на престъпления е периода между 09.00. и 12.00ч., когато повечето домове остават без пряко наблюдение. Обикновено извършителите предварително проучват района и живущите там. Обект на тяхното внимание са предимно жилища, разположени на ниските етажи /до ІІІ-ти/. Най-често се извършват кражби от апартаменти с лошо укрепени врати. Все още в много от жилищните блокове се използват талашитени врати, които се разбиват много лесно. Уязвимите части на тези врати са бравите със стърчащи навън патронници, касата на вратата в мястото, което държи езика на бравата и пантите от завиващ се тип. Стандартните талашитени врати не могат да бъдат укрепени с поставянето на надеждни брави. Втората категория жилища, които са обект на кражби, са апартаментите, в които има значително количество материални ценности. Тези кражби обикновено се предшестват от информация за наличието на пари и ценности в жилището и предварителна подготовка на средствата за преодоляване на вратата. Третата категория жилища са вилите, в които присъствието на стопаните е сезонно, а през по-голямата част от годината са необитаемиЗа кражбите винаги трябва да има информация. Доносниците на крадците са най-разнообразни. Затова пускайте колкото се може по-малко хора вкъщи. Пазете се особено от: - Амбулантни търговци – те често са съгледвачи на крадците, не рядко това са и самите крадци. Никога не ги допускайте в апартамента си. - Хора, събиращи пари за благотворителни цели – често зад благородната кауза се крият изпечени мошеници. Ако ги пуснете в дома си, все едно сами съобщавате на престъпниците какво има у вас. - Хора, които извършват услуги – пране на килими, циклене на паркет, хамалски услуги и пр. Не им позволявайте да разглеждат жилището ви. Ако има как, скрийте ценните вещи, докато външните хора са у вас. - Квартални безделници – тези, които по цял ден стоят по пейките и кафенетата и се мотаят по етажите, често са съгледвачи на крадците. Те следят какви са навиците ви – кога излизате от дома, кога се прибирате, кога няма никой вкъщи.

Как да защитим дома си? - Какво съветват експертите

  • За да предпазите дома си от кражба, обърнете внимание на здравината на пантите, осигурете осветление пред вратата си, монтирайте шпионка с широкоъгълна оптика.
  • Избягвайте да държите големи суми пари в дома си, както и скъпи вещи в мазетата и таванските помещения.
  • Поставете здрава сигурна външна врата от метал или масивно дърво с най-малко три окачвания в пантите. Обърнете особено внимание на бравите. Секретните им патрони в никакъв случай не бива да се подават над повърхността на вратата, тъй като тогава крадците ги хващат с водопроводен или специално направен ключ, след което с рязък удар ги пречупват в най-тънката им част. Отключването след това със специален шперц е елементарно.
  • Не разчитайте на допълнителни брави със скосено езиче. Добър ефект имат двустранно и многостранно заключващите се брави. Обърнете внимание на здравината на пантите. Престъпниците често атакуват точно в тези точки.
  • Ако живеете на партерен, надпартерен или най-горен етаж, както и ако балконите ви граничат със стълбището на блока, има голяма вероятност крадци да проникнат оттам. Има случаи, когато крадци-алпинисти проникват и откъм покрива на блока. Ето защо е препоръчително поставянето на решетки и здравото укрепване на балконските врати.
  • Практиката показва, че крадците набелязват апартаментите нощем. Затова оставете някоя лампа да свети. Оставете и включено радио. Така ще имитирате, че в жилището има хора. Най-добре е да предупредите съседи, на които имате доверие, че ще отсъствате продължително.
  • Никога не оставяйте ключовете от жилището на леснодостъпни места като например под черджето на вратата. При продължително отсъствие вземете мерки крадците да не намерят нищо ценно в дома ви. Преместете при ваши близки преносимата скъпа техника, ценни бижута, големи суми пари. За препоръчване е парите да се съхраняват в банков трезор.

източник: МВР

c