Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

1290 седмокласници и 1078 десетокласници от област Добрич се явиха на изпита от НВО

Изпитът по български език и литература от Националното външно оценяване /НВО/ за учениците от 7 и 10 клас, който се проведе днес, е преминал нормално. Не са регистрирани нарушения, няма анулирани писмени работи, каза за Про Нюз Добрич началникът на РУО Светлана Василева.

На теста са се явили 1290 ученици от област Добрич, 46 са се отказали. При десетокласниците изпита са държали 1078 деца, 28 не са се явили. От двамата карантинирани ученици се е явил само един.

На 17 юни ще бъде оценяването по чужд език, участието в което е по желание, а на 18 юни – по математика.

Изпитът в седми клас е в две части. В първата част в рамките на един час учениците решават тест от 25 задачи, сред които 18 са с избираем отговор, шест – с кратък свободен отговор и една – с разширен свободен отговор. През втората част в рамките на 90 минути седмокласниците пишат подробен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба. Това беше разказът на Захари Карабашлиев „Череши“.

Изпитът за десетокласниците продължава 90 минути. За това време те трябва да се справят с тест от 23 задачи, сред които 14 с избираем отговор и шест с кратък свободен отговор. Има също задачи за редактиране, формулиране на теза по зададена тема, извеждане на аргументи и контрааргументи във връзка с дадена теза. Изпитът включва и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първи гимназиален етап.

Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценявания е 28 юни.

c