Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Летен детски клуб „Играй и учи” в Добрич отвори врати за малките си приятели

Летен детски клуб „Играй и учи” на Регионална библиотека „Дора Габе” в Добрич днес отвори врати за децата от Добрич и гости на града на възраст от 6 до 14 години, съобщават от културната институция. Той ще продължи до 19 август. Разнообразните дейности в дните вторник, сряда и четвъртък от 10 до 12 часа имат за цел да осмислят свободното им време през лятото, включващи съвременни форми за придобиване на знания и умения.

Летният клуб бе открит от директора на библиотеката Невяна Христова, която приветства участниците с добре дошли, поздрави родителите им за избора децата им да прекарат част от лятната ваканция в РБ „Дора Габе” и пожела на малките читатели весело и вълнуващо лято. Тази година към клуба се включва като доброволец - родител.

По традиция в първия ден се провежда екскурзия във всички сектори, при която децата научават за пътя на библиотечните документи от постъпването им в библиотеката до предоставянето им за ползване. В интерактивната зала малчуганите се запознаха помежду си и споделиха какво обичат да правят, когато не са на училище, какви книжки обичат да четат. Прочетоха посланията, които им бяха оставили децата в предходния летен клуб. Част от първата среща бе разглеждане на приказния детски фонд, а накрая – заемане на книжки за дома.

Вторниците са за четене на произведения за деца, представяне на автори, литературни игри, драматизации, рисуване по прочетеното. В сряда следват забавления с познавателни и образователни игри, творческа работилница, а четвъртъците са за прожекции на детски филмчета.

Участието в клуба е с такса 2 лв. на посещение и е за регистрирани читатели на библиотеката. Едногодишната такса за читателска карта е 2 лв. Средствата от таксите ще позволят закупуването на повече нови пособия и материали за планираните занимания.

Организираните клубни прояви са полезни за подрастващите и им дават нови знания, положително отношение към книгите, създаване на навици за четене, докосване до нови атрактивни, луксозни издания. Те са възможност за изява на творческия им талант, креативност и въображение, за споделяне, създаване на приятелства, както и нещо много важно - привикване към библиотечната среда от ранна възраст.

Занятията се провеждат от библиотечните специалисти на сектор Работа с деца само на територията на РБ „Дора Габе” в спокойна и приятна обстановка.

c