Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Акордеонистът Пламен Димитров: В Добрич има прекрасни ученици по акордеон

Пламен Димитров е преподавател в Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел, ръководител на оркестър „Плам” в Русе. В Добрич и в продължение на два дни провежда майсторски клас по акордеон. Виртуозният изпълнител бе любезен да сподели за читателите на Про Нюз Добрич впечатленията си за участниците в класа, за младите хора, които се занимават с музика и изкуство, за любовта на българина към народната музика.

Г-н Димитров, как се стигна до провеждането на майсторски клас по акордеон в Добрич?

С Деян Дженков /ръководител на Школата по акордеон в Народно читалище „Йордан Йовков-1870 г.”, б. а./ се познаваме от дълги години. Много се зарадвах за тази покана, приех я присърце. Много съм доволен от тази среща. Зареждащо е както за мен, така и за учениците.

Какво е впечатлението Ви от участниците в майсторския клас? На какво ниво са?

В Добрич намерих едни прекрасни ученици на Деян Дженков и на негови колеги. Те са на много добро ниво. Някои от тях са започнали да свирят много скоро и за краткото време, за което той ги е занимавал, са постигнали страхотни резултати. Това ще се чуе и на концерта, който ще бъде в сряда в Младежкия център в Добрич.

Какви са очакванията Ви за концерта?

Очакванията ми са за едни много положителни емоции, за разнообразна музика, изпълнена в различни варианти от триа, оркестрово, индивидуално. Надявам се и публиката да остане очарована.

Вие сте преподавател в НУФИ „Филип Кутев” в Котел. Там обучават ли се деца от Добрич?

Засега не сме имали деца от Добрич и от региона на Варна. Надяваме се да привлечем. Но са идвали мои колеги, както сега Деян Дженков ще участва с негови ученици а наша продукция. На 5-годишнината на специалността Акордеон направихме един голям концерт. В него участва моят състудент от Добрич Дончо Симеонов, много добър акордеонист. Така че имаме контакти, връзки, наблюдения, срещи.

Какви са, според Вас, децата, коти се занимават с музика, с изкуство въобще?

Това са по-различни деца от останалите. Харесват музиката, искат да я научат, при сърце им е и се стараят да напредват с инструмента. Това им дава голяма различност от другите деца. Обогатява ги. Радвам се, че има такива деца.

Намират ли добра реализация учениците, които завършват НУФИ „Филип Кутев” в Котел?

Да, естествено. Всеки се старае към реализация. Много съм радостен и щастлив, че мой ученик, който завърши преди две години, сега вече работи с оркестър „Орфей” в Пловдив. Всеки намира собствения си път. Учим ги на всичко – както на народна музика, така и на класическа, така и на забавна, валсове, танга, за да може всеки да намери всякакъв път в бъдещето и да се реализира.

Какви са впечатленията Ви – обича ли българинът народната музика?

Естествено. Това е нашата идентификация пред света. И я обича, и продължава традициите. Тук забелязвам как добричката школа набляга на добруджанската музика. Всеки трябва да си предаде музиката от областта, в която живее, както и да се научи да изпълнява добре на акордеона и тази на другите области. Това е много работа, труд и постоянство.

Споделихте, че на концерта утре ще бъде представена разнообразна музика. За много хора свиренето на акордеон е просто фолклор. Така ли е?

На концерта ще има и класически пиеси. Специално аз ще изпълня произведение на един автор, който в момента е много известен и модерен – Пиацола. На концерта ще има и народна музика, валсове, танга. Всичко, което се изпълнява на акордеон.

Какво ще пожелаете на младите хора, които сега тръгват по пътя на музиката и изкуството въобще?

Пожелавам им успех. Много да се трудят. И наистина тези срещи, тези майсторски класове може би са добър път, добра идея за да може да се обменя опит, да си предаваме знания и това да ни носи напредък. 

c