Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

12 изпълнители от Добрич и Варна добиват знания в майсторски клас по акордеон

Майсторски клас по акордеон се провежда в два поредни дни – вчера и днес, в Народно читалище „Йордан Йовков-1870 г.” в Добрич. Той се води от виртуозния акордеонист Пламен Димитров – преподавател в Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел и ръководител на оркестър „Плам”-Русе.

В майсторския клас участват 12 обучаващи се, те са на възраст от 8 до 50 години, сподели за Про Нюз Добрич преподавателят по акордеон в читалището и ръководител на Акордеонния състав Деян Дженков. Осем от тях са от НЧ „Йордан Йовков-1870 г.”, едно дете е от Училището по изкуства СУ „Свети Климент Охридски”, едно – ученик на преподавателите Мария Димитрова и Николай Иванов, две са от Варна. Всеки един от участниците в майсторския клас взема по два индивидуални урока от Пламен Димитров. Заплаща се такса, която е достъпна. „Те имат възможност да попият знания от акордеонист, който е на световно ниво”, посочи Дженков.

Сред участниците е и 9-годишният Кристиян Красимиров от Варна. Момчето свири на акордеон от пет години. Баща му Красимир Йорданов сподели, че следят изявите на Пламен Димитров и с радост са откликнали на поканата на Деян Дженков да се включат в майсторския клас в Добрич. Участието на Кристиян ще му е от голяма полза в професионален план, за цялото му развитие, каза бащата.

Утре от 18 часа в Общински младежки център „Захари Стоянов” ще се проведе концерт на участниците в майсторския клас. В него ще се представят и Пламен Димитров, Деян Дженков, Павел Димитров от Варна и тъпанджията в Ансамбъл „Добруджа” Явор Радев.

На 25 юни в Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел ще се състои концерт, на който са поканени и ще вземат участие четирима възпитаници на Деян Дженков. Един от тях ще се представи и във фолклорен конкурс, който ще се проведе на следващия ден.

c