Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Отличиха шестима кръводарители от Добрич

Шестима кръводарители от Добрич бяха отличени днес от Областния съвет на Българския Червен кръст /БЧК/ и Центъра по трансфузонна хематология към Многопрофилната болница за активно лечение. Това съобщи за Про Нюз Добрич директорът на ОС на милосърдната организация д-р Артюн Еринозов. Поводът бе Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител.

С грамоти на признателност и предметни награди бяха наградени активните кръводарители Веселин Пламенов Василев, на 45 години, станал донор 27 пъти, Марин Иванов Маринов, на 31 години – 14 пъти, и Светлана Цонева Йосифова – 15 пъти. Отличени бяха и абитуриентите от Александър Андреев, Цветан Куртев и Василена Тодорова от Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски”, които наскоро станаха кръводарители за първи път. Отличия получиха и Училището по изкуства СУ „Свети Климент Охридски” и ФСГ „Васил Левски” – за това, че промотират безвъзмездното кръводаряване и са добрият пример за обществеността.

По повод Световния ден Българският младежки Червен кръст в Добрич и СУ „Свети Климент Охридски” започнаха информационна кампания, която ще продължи до края на седмицата. Тя се провежда под наслов „Абитуриенти за живот”.

Продължава тенденцията за спад на броя на кръводарителите в област Добрич. Д-р Еризонов посочи, че през 2020 година те са 2 211, докато през предната са били с 553 души повече. Сред причините са намаляване броя на населението, застаряването му, както и липсата на достатъчна мотивация в хората.

Авторът на материала Мариела Бончева изказва благодарност на Светлана Йосифова, която откликна на апела й и спешно дари кръв за неин близък.

c