Водещи новини - дясно Общество

ОД на МВР-Добрич: До 150 лева е глобата за неподменена в срок лична карта

С оглед предотвратяване появата на напрежение при административното обслужване на граждани при издаване на български лични документи (БЛД), предвид все още големия брой лични карти, чийто срок на валидност изтича през 2021 г., Областната дирекция на МВР в Добрич публикува информация в сайта си.  

В нея се посочва, че заявления за издаване на БЛД може да се подават и преди изтичане срока на валидност на притежаваните документи. За улеснение гражданите могат да подават заявления за лична карта и/ или паспорт във всяко районно управление, звено „Български документи за самоличност” (БДС), на територията на ОД на МВР по постоянния им адрес. Съответно, готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.

Създадена е възможност по постъпили искания от институции, ведомства, кметства и други да се осъществява организиран прием на заявления за издаване на БЛД — по предварително създадената организация и при стриктно спазване на всички разпоредени здравни противоепидемични мерки.

Удължаването на валидността на личните карти и паспорти (съгласно разпоредба по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците) се отнася само за тези от тях, чийто срок на валидност е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г. За срока на удължаването с 6 месеца личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина – при условията на реципрочност.

Граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/ или паспорт чрез електронните административни услуги и да ги подадат онлайн на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg, където могат да се информират подробно за условията за подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност по електронен път.

Крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 дни след датата на изтичане на валидността й. При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20 до 150 лева.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *