Сряда, 17 април 2024

17.04.2024

Последвайте ни

Журналистиката избра Петър Желев от Ген. Тошево с две оценки 6.00 на матурите

Дванадесетокласникът Петър Желев от СУ „Н. Й. Вапцаров” в Генерал Тошево е единият от двамата завършващи в област Добрич, които имат две пълни шестици на държавните зрелостни изпити /ДЗИ/. Освен по Български език и литература /БЕЛ/ той се яви на матура по География.

„Географията е мой любим предмет – сподели за Про Нюз Добрич Петър. – Тя ми е дала много – както като успехи, мога да кажа и като самочувствие, понеже съм ходил на няколко национални олимпиади, на доста областни кръгове”. Младежът обясни, че през последните години се е трудил най-много по този предмет. По думите му има три класации по География на национален кръг, като в две от тези три години – тази и миналата, е първенец в областта. При първото му класиране на национален кръг става осми, а м. г. – национален шампион. Предстои му през следващата седмица да се яви на национален кръг по География. Класиран е и за националния кръг на олимпиадата по БЕЛ, тя вече е минала, очаква резултатите.

Петър се е надявал на високи резултати от матурите, но не е смеел и пред себе си да си го казва. Очаквал е обаче да се представи отлично. Обясни, че през годините е положил доста усилия заедно с преподавателите си по двата предмета – Ивелина Милчева и Недка Андонова. Участвал е в допълнителни часове по различни проекти, в подготовка както за олимпиадите, така и за матурите.

„Може би по БЕЛ ми беше една идея по-трудно, защото там трябваше да пишем тема и се изискваха повече творчески размисли, трябваше да е актуално, оригинално – сподели зрелостникът. – По География последната задача беше да развием тема. Там ми беше по-лесно, защото темата си е тема, нямаше какво по-различно да напиша”.

Абитуриентът завършва тази учебна година с успех 6.00. Споделя, че от 5 клас до момента само веднъж е имал успех 5.90, през другите години е бил пълен отличник.

Петър Желев смята да учи Журналистика в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Във връзка с пандемията изпитите са отменени, приемът ще е с резултатите от ДЗИ и дипломата, които при младежа са пълни шестици. Попитахме го защо е избрал Журналистика. Той отговори: „Дълго време мислих каква професия да избера. Комуникацията с хора ми е нужна, за да се чувствам добре и пълноценен. Това от една страна. От друга виждам, че на много хора им е нужно да се обясняват някои неща – както за икономическата, така и за политическата, за обществената ситуация в България. Боря се също много срещу фалшиви новини, които са за пропаганда”.

Петър сподели, че спомените му от СУ „Н. Й. Вапцаров” са само хубави. „Аз съм в това училище 12 години – от първи до 12 клас, през всички стъпала съм преминал – посочи абитуриентът. – Много съм благодарен на това училище, на учителите в него. Те положиха огромно старание. И по БЕЛ, и по География са стояли по цели нощи, за да могат да подготвят материалите, с които аз и други ученици да се подготвим за олимпиади и различни състезания. Доста труд положиха учителите и аз съм благодарен, че успях да взема това, което ми се даде”.

c