Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Все още не е намерена черната кутия на падналия край Шабла самолет

Военноморските сили продължават операцията по издирването на черната кутия от падналия край Шабла МиГ-29. Вече се търсят само останки от самолета и черната кутия, съобщават от Министерството на отбраната. Вчера от министерството обявиха пилота майор Валентин Терзиев за загинал.

Днес рано сутринта са установени два нови контакта - метални повърхности на дълбочина между 65 и 75 метра, които ще бъдат обследвани от дълбочинен апарат. Минният ловец, който участва в издирването, разполага с хидроакустична станция за подводно обследване и с дистанционно управляеми подводни апарати.

Периметърът на наблюдение е изключително голям и в операцията участват и представители на Института по океанология на БАН, които се включват със специализирана техника. Фирма “Хидроремонт” е осигурила апарати за дълбочинно изследване, но вчерашното силно течение е повредило единия от тях.

Очаква се в събота следобед претърсването да покрие първоначално заложените райони, но на този етап е трудно да се прогнозира кога ще приключи операцията, посочват от министерството.

c