Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Ученици от Добрич гостуваха на Окръжен съд и научиха за особеностите на съдебната власт

Ученици от три добрички училища гостуваха и през тази седмица имаха възможността да се докоснат до част от работната динамика в Окръжен съд-Добрич.

В рамките на седмица Окръжният съд в Добрич посрещна  възпитаници на три училища в града, информираха от правосъдното ведомство.

В Съдебната палата гостуваха десетокласници от Професионалната гимназия по аграрно стопанство, ученици от седмите класове на Частно основно училище „Мария Монтесори“ и петокласници от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“. В срещите с децата и младежите се включиха съдиите Милена Хараламбиева и Калиптен Алид, съдебният помощник Венцислава Печанска и системният администратор Тодорка Маринова.

На достъпен език, съобразен с възрастта на учениците, лекторите говориха за разделението на властите според Конституцията на Република България, структурата и функциите на съдебната власт, видовете съдилища и делата, които се разглеждат в тях. Разяснено беше кои са участниците в съдебния процес, какви са задълженията на съдията, прокурора, адвоката,  какви наказания могат да бъдат налагани според нашето законодателство. Внимание бе отделено на начина, по който се формират съдебните състави и ролята на съдебните заседатели в наказателния процес.

На обсъждане бяха поставени въпроси, свързани с безопасното използване на интернет, вредата от употреба на наркотични вещества и престъпленията, свързани с наркотици. Учениците искаха да научат каква е разликата между кражба и грабеж, и какво е условно осъждане. Децата питаха още как магистратите преценяват дали подсъдимите и свидетелите лъжат, какво е неизбежна отбрана, носят ли наказателна отговорност малолетните.

В първите си посещения в съдебна зала учениците имаха възможност да облекат съдийски тоги и да разиграят импровизирани съдебни процеси. Срещите бяха организирани в рамките на Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, в която Окръжният съд участва за поредна година.

Всички ученици получиха издание на Конституцията на България и информационни брошури.

източник: пресцентър на ОС-Добрич

c