Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Правилата за пътна безопасност научиха малчугани от Тервел

Проект „Пътят – приятел или враг”, насочен към обучението за безопасно движение по пътищата, реализира Детска градина №1 „Детелина” в Тервел, съобщават от Общината. Целта на екипа бе да направи децата равноправни участници в пътното движение, които познават правилата и осъзнават своята отговорност на пътя.

Проектът се реализира в партньорство с деца от ДГ „Пчелица“ в Казанлък и ДГ „Осми март“ в Пловдив. В началото всички партньори се запознаха в платформата eTwinning, представиха своите детски градини и градовете, в които живеят. Изработиха пътна карта, на която отбелязаха градовете и маршрута, който ги свързва. Чрез онлайн игри и пъзели научиха значението на основните пътни знаци, направиха светофара сой приятел и разбраха, че безопасното движение по пътищата е и тяхна отговорност.

В рамките на проекта ДГ „Детелина” предизвика своите партньори да научат стихотворения и песни за светофара, пешеходната пътека и пътните знаци. Малчуганите от Тервел също отговориха на предизвикателствата на другите две детски градини и споделиха видеозаписи в платформата.

С много старание малчуганите изработиха макет „Безопасният път към детската градина“. Рисуваха „послания“ с правилата за пътна безопасност. С нетърпение очакваха писмата с рисунки от партньорите. И когато пристигнаха, изработиха от тях две книги с Правила за безопасно движение, които подариха на Министерството на вътрешните работи  и Министерството на образованието и науката, с молба: книжките да достигнат до повече деца в страната. Изготвиха и електронна книга, в която разказаха за проекта.

На 11 май в двора на ДГ „Детелина” в Тервел дейностите по проекта бяха представени пред родители и учители. Малчуганите играха игри за безопасно движение по пътищата, включиха са в онлайн игри с родителите си.

От ДГ „Детелина” благодарят на eTwinning, че свързва децата в страната и по света.

c