Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Деня на икономиста

На 11 юни в България се отбелязва Денят на икономистите. Денят е обявен за професионален празник през 2005 година с решение на Министерския съвет по повод 110 годишнината от създаването на първото Българско икономическо дружество през 1895 година.

Цяла плеяда знаменити българи са членували в дружеството. То е дало на България поредица от премиери, министри, академици. Негови членове са били дори и такива доказани майстори на перото, като Иван Вазов и Алеко Константинов.

Съюзът на икономистите в България е наследник и продължител на дейността на първото Българско икономическо дружество. То съществува под това название до януари 1950 г. На 20 октомври 1964 г. се основава Дружество на икономистите в България, което след неколкократна промяна в наименованието си, на 3 май 1990 г. се регистрира като Съюз на икономистите в България (СИБ). Основната цел тогава е била да се работи за „напредъка на народния поминък“. И днес в устава и всички изяви на СИБ тези мисия, визия и ценности се отстояват.

Съюзът на икономистите в България е неправителствено, неполитическо, творческо-професионално сдружение с нестопанска цел. В него могат да членуват дееспособни физически и юридически лица, които се занимават и извършват икономическа дейност в областта на науката, практиката и управлението. СИБ периодично организира научни конференции по актуални теми, като бедността и младежката безработица; публични лекции на изтъкнати български и европейски икономисти; конкурси за млади икономисти и др.

c