Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Преди 52 г. при нощни полети от летище Балчик безследно изчезва друг пилот

На 18.05.1969 г. при полети нощем от летище Балчик с МиГ-17 безследно изчезва майор Златан Иванов Желязков, който вероятно е загинал

В края на 60-те години на ХХ век стават актуални полетите на около 30 метра височина над морето денем и нощем, след като израелските пилоти успешно изпълняват такива задачи срещу Египет през 1967 г. За изпълнението на тази трудна задача ескадрилите изтребители от вътрешността на страната периодично се пребазират в авиобазата в Балчик. Точно при такъв нощен полет на малка височина над морето загива и първокласният пилот капитан Желязков.

Той е известен на ветераните от авиацията с изпълнението на пет поредни катапулта с МиГ-15 над морето. Рекордът е надминат само от бойния пилот офицерът Дочо Гечев Генковски, извършил над 10 такива катапултирания.

Припомняме, че на 9 юни 2021 г., при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч. Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Майор Златан Иванов Желязков

52 години по-рано, на 21.06.1969 г. , при подобни условия и в същия район, където преди ден изчезна пилотът на МИГ изчезна безследно майор Златан Иванов Желязков със самолет МиГ-17. Участвах в издирването с вертолет Ми-4. Военно морските сили провериха, безуспешно с тралове, морското дъно. Извадиха самолети от Втората световна война, но самолетът на Желязков не беше открит. Едва след 1990 г. кметът на Балчик издаде служебно смъртен акт. Майор Желязков беше опитен пилот и инструктор, с десетки парашутни скокове, включително и с катапултиране от самолети - мишени МиГ-15, над море.  

c