Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

На 22 години е най-младият кандидат за депутат в област Добрич, най-възрастният е на 73

Най-младият кандидат за народен представител в област Добрич за предстоящите избори за Народно събрание на 11 юли е на 22 години, съобщи за Про Нюз Добрич председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ Цонка Велкова. Това е Ясин Вежди Тасин, който е в листата на ДПС. Най-възрастният кандидат за депутат пък е Георги Христов Георгиев от ПП Има такъв народ, той е на 73 години.

Най-голям стаж като народен представител има водачът на листата на ДПС д-р Хасан Адемов. Той е бил депутат в осем народни събрания.

52 жени от област Добрич ще участват в изборната надпревара, в листите са регистрирани 112 мъже.

Данните на РИК сочат, че кандидатите за народни представители в област Добрич са 164. Те са по-малко в сравнение с предните избори на 4 април, когато са били над 200.

Общо 22 партии и коалиции са регистрирали листи за участие в изборите в РИК. По думите на Велкова някои от листите са пълни – с по 12 кандидати, те са на партиите, които са на политическата сцена в момента и са парламентарно представени. Има и такива и с по-малко кандидати. Партия Пряка демокрация има регистриран един кандидат, ПП Бригада – двама, по трима са в ПП България на труда и разума и ПП МИР.

По данни на Цонка Велкова на предните избори в РИК-Добрич са били регистрирани 30 партии и коалиции. Тогава всички 30 регистрирани в Централната избирателна комисия /ЦИК/ са имали листи в 8 Добрички избирателен район. За тези избори от 23 регистрирани партии и коалиции в ЦИК в РИК-Добрич листите са 22.

c