Водещи новини Общество

МО: Майор Валентин Терзиев е загинал при тренировъчен полет край Шабла

При издирвателната операция се установи, че пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия в морето край Шабла. Това съобщават от Министерството на отбраната.

По време на военното учение изтребителят изчезна от радарите в 00.45 часа на 9 юни и оттогава върви операция по издирването на машината. Предполага се, че тя е паднала на дълбочина около 70 метра в морските води. Пилотът бе в неизвестност. По-рано днес бе съобщено, че в морето е намерен биологичен материал. Все още не е намерена черната кутия на самолета.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

Министерството на отбраната изказва съболезнования на роднините и близките на пилота. Поклон пред светлата му памет!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *