Водещи новини - дясно Образование Общество

Много добри резултати на абитуриентите в Тервел на матурите

Много добри резултати постигнаха на държавните зрелостни изпити /ДЗИ/ завършващите двете учебни заведения в Тервел, съобщават от Общината.

Тази година абитуриентите на СУ „Йордан Йовков” са 23, тяхното изпращане ще е на 22 юни. След промените в Закона за предучилищното и училищното образование, от 2016/ 2017 г. в училището е въведен профил „Софтуерни и хардуерни науки“ със срок на обучение 5 години.

Зрелостниците се представиха достойно на двете матури. Средният успех от ДЗИ по Български език и литература /БЕЛ/ е добър 4,35, по Биология и здравно образование е много добър 4,57, по Английски език е отличен 5,51, по Цикъл „Философия“ е много добър 4,67, по История и цивилизация е много добър 4,92. Като предпочитания за втора матура  4 ученици са избрали История и цивилизация, 4 – Английски език, 5- Биология и здравно образование, 8- Цикъл „Философия”.

Отличниците от матурите са:

  •  Анна-Мария Бориславова Колева (БЕЛ);
  •  Виктория Руменова Великова (БЕЛ);
  •  Иванина Стоянова Денева (История и цивилизация);
  •  Ерай Селяйдин Шабан (Цикъл „Философия“);
  • Виктория Руменова Великова (Английски език);
  • Борислав Радославов Борисов (Английски език);
  • Фердание Джошкун Сали (Биология и здравно образование).

В Професионалната гимназия по техника и облекло „Дочо Михайлов“ в Тервел се обучават ученици по четири професии: „Техник по автоматизация“, „Оператор в производството на облекло“, „Електромонтьор“, „Монтьор на селскостопанска техника“. В учебното заведение се залага на иновативни методи в обучението и високо квалифицираната професионална подготовка.

Средният успех от матурата по БЕЛ за 26-е ученици, успешно издържали изпита, е 4,29. Отличните оценки са четири – на Деница Руменова, Любослав Димитров, Николай Петров и Есен Шукри. Деница Руменова по желание се яви на матура по Английски език и има успех отличен 5,80. Така тя доказа на преподаватели и съученици, че сериозната мотивация определя нивото на успехите.

Втора матура за учениците от професионалната гимназия е Държавният квалификационен изпит по професията. Средният успех от изпита по професия „Техник по автоматизация“ е много добър 4,86, с шест отлични оценки – на Деница Руменова, Езги Неждет, Есен Шукри, Есра Исмаилова, Йоана Димитрова и Камер Кемал. По професия „Оператор в производството на облекло“ е много добър 4,50, с две отлични оценки – на Бурчин Христова и Есин Юсеин. По професия „Електромонтьор“ е много Добър 4,70, с една отлична оценка на Николай Найденов. По професия „Монтьор на селскостопанска техника“ е добър 4,29.

34 ученици получават свидетелство за професионална квалификация,  26 – дипломи за средно образование.

Изпращането на Випуск 2021 ще е на 21 юни в двора на училището.

Абитуриентският си бал двете училища ще отпразнуват на 26 юни.

От Община Тервел пожелават на всички момичета и момчета да бъдат приети в университетите, които желаят, да получат най-доброто образование и да се реализират успешно. „България разчита на младите!”, допълват от Общината.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *