Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Инспекцията по труда в Добрич засилва контрола в селското стопанство

Инспекцията по труда в Добрич активизира от началото на юни контрола в селското стопанство, съобщават от дирекцията.

Основен акцент при проверките традиционно е законосъобразното възникване на трудовите правоотношения, тъй като селското стопанство е един от най-рисковите сектори по отношение използването на недеклариран труд.

Инспекцията по труда напомня на земеделските стопани и тютюнопроизводители, че следва да наемат работна ръка по силата на трудов договор, като могат да използват всеки от регламентираните в Кодекса на труда видове договори.

Наемането на работници на еднодневни договори е само една от възможностите. Разработеният от ИА ГИТ софтуер за предоставяне на образците е създаден с цел максимално облекчаване на администрирането на този вид договори. Образците могат да се заявяват по всяко време, дори в извънработното за администрацията. Веднъж въведени в системата, данните за наетото лице могат да бъдат генерирани многократно. Системата разполага и с калкулатор, който изчислява автоматично размера на дължимия данък и осигурителни вноски за сметка на наетото лице, както и чистата сума, която то следва да получи.

От началото на годината, освен регистрираните земеделски стопани, и регистрираните тютюнопроизводители могат да наемат работници по силата на еднодневни трудови договори.

c