Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Игри и забавни и образователни занимания в Детски летен център „Млад възрожденец” в Добрич

За пета поред година в началото на месеца отвори врати Детски летен център „Млад възрожденец” в Народно читалище „Йордан Йовков-1870 г.” в Добрич. В него малките посетители имат възможността както да играят и да се забавляват, но и да научат много нови неща. Тъй като ние сме една културна институция, един духовен център, основната философия, целта на Детския летен център „Млад възрожденец” е да принесем тази духовност, тази българщина в децата, които са на възраст от 6 до 12 години, сподели за Про Нюз Добрич секретарят на читалището Красимир Масурски.  

Той посочи, че таксата в центъра е най-ниската и е 170 лева на месец. В нея влизат заплатите на аниматорите, както и допълнителните разходи за ток, вода, консумативи, материали, с които работят децата. Заплаща се и по 4.80 лева за храна на ден, в които са включени закуска, обяд и следобедна закуска. Първите две храненета са в ресторант „Албена” на Висшето училище по мениджмънт, следобедната закуска се осигурява от същото заведение. 

За децата в „Млад възрожденец” се грижат аниматори, които са с  педагогически специалности. Това са Димитричка Желязкова – старши учител, и Йордан Димитров, който е организатор читалищни дейности.

Центърът отваря врати в 7.30 часа, разказа Масурски. След закуска следва посещение на Градския парк „Свети Георги” на площи, които са обезпаразитени от Общината. Секретарят на НЧ „Йордан Йовков – 1870 г.” обясни, че по принцип всички разходки са тематични – свързани са с екологията, флората, фауната. Когато си починат от училище, през юли и август, младите възрожденци се включват и в Забавна математика, Весела граматика. В парка те участват и в състезания заедно с децата, които посещават други летни клубове в Добрич. За да се различават, са със зелени шапки с надпис „Читалище „Йордан Йовков-1870 г. Млад възрожденец”. Много се гордеят с принадлежността към читалището и детския летен център, каза Масурски.

След обяда малчуганите разпускат на детска площадка зад хотел „България”. Следват образователни и развлекателни занимания в читалището. В тях те се запознават с 15-те школи на културната институция, като някои след това стават техни възпитаници. Четат любими книжки в Заемната за деца. Научават повече за летните празници и обичаи. В Час на възрожденеца се запознават с националните ни герои. Провеждат се и други когнитивни занимания, които носят познание, допълни секретарят на читалището.

Програмата на летния център е много богата, каза той. В нея е включено запознаването на децата с културно-административния център на Добрич. Посещават музеи, библиотеки, кино, театрални постановки. Включват се в общоградски чествания по повод годишнини, които се организират в Добрич, от името на НЧ „Йордан Йовков-1870 г.” и на Общобългарски комитет „Васил Левски”, който се намира в читалището. Една от най-големите атракции за тях е пътуване с влак до Генерал Тошево. За децата е голяма емоция, каза Красимир Масурски.

В момента Детския летен център „Млад възрожденец” се посещава от 12 деца. Някои ще се включат по-късно, капацитетът му е 20 деца, обясни секретарят на читалището. Той посочи, че центърът е предпочитан не само от децата на Добрич, предни години е посещаван от малчугани както от София, така и от други държави - Англия, Чехия, Германия.

c