Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Добруджанският земеделски институт край Ген. Тошево чества 70-годишен юбилей

70 години от създаването на Добруджанския земеделски институт край Ген. Тошево ще бъдат отбелязани днес. Празничното събитие е наречено „70 години с поглед в бъдещето“. Ще се състои традиционният Ден на отворените врати, а програмата за юбилея започва в 10.00 часа с посещение на опитни полета и демонстрационни платформи.

В 12.00 часа ще започне празнична програма с приветствие и презентация на Директора на ДЗИ Илия Илиев. Ще бъдат прочетени поздравителни адреси. Спомени за института ще споделят водещи изследователи от ДЗИ-Ген. Тошево, ще бъдат връчени и награди за принос в развитието на института. Празникът ще завърши с коктейл на открито.

80 години от полагане на основите на земеделската наука в Добруджа и 70 години от основаването на Добруджанския земеделски институт край Ген. Тошево се навършват през 2021 година.

През 1941 година е основана т.н. опитна станция в Добрич, а десет години по-късно – през 1951 година, е създаден Добруджанският селскостопански научно-изследователски институт. По-късно той е преименуван на Институт по пшеницата и слънчогледа /ИПС/, а от началото на 2001 година, след провеждане на структурна реформа в земеделието на Република България, ИПС “Добруджа” приема името Добруджански земеделски институт. Благодарение на широкообхватната си дейност, ДЗИ вече седем десетилетия се ползва с висок национален и международен престиж, а създадените в него многобройни научни продукти са ценени и търсени в цял свят.

c