Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

ВП за инцидента с МиГ-29 край Шабла: Сформирани са екипи, разпитват се свидетели

От Военна прокуратура заявиха, че работят по всички версии за инцидента с български военен самолет, случил се по време на юнското учение "Шабла 2021".

Образувано е досъдебно производство във Военно-окръжна прокуратура - Сливен за издирване на причините за авиокатастрофата. Това обяви на днешния извънреден брифинг полковник Христо Тинев - военно-окръжен прокурор на Военна прокуратура - Сливен.

Престъплението е по чл. 343, ал. 1 от Наказателния кодекс - допуснато произшествие при управление на бойна техника, при което са причинени значителни имуществени вреди.

Към момента се извършват всички процесуално-следствени действия. Сформирани са екипи, на място работят екип от военни прокурори, следователи съвместно с органите на Военна полиция.

Всички процесуално-следствени действия в авиобаза "Граф Игнатиево" се извършват от служители на Военна окръжна прокуратура - Пловдив.

Към настоящия момент се разпитват всички свидетели и се преглежда необходимата документация.

Повече подробности от ВП ще бъдат съобщени в следобедните часове днес.

Както вече бе оповестено, заради инцидента със изтребителя МиГ-29, всички планирани операции и военните учения са преустановени.

снимка: кадър-БНТ

c