Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Президентът Радев призова за сдържаност и избягване на спекулации по повод падналия край Шабла МиГ-29

Призовавам за сдържаност и избягване на спекулации във връзка с инцидента с МиГ-29". Това заяви президентът Румен Радев на брифинг.

"Всички налични средства са мобилизирани в акцията по търсене и спасяване. Какво точно се е случило, ще имаме ясен отговор на този въпрос едва когато се издири бордовият регистратор на параметрите на полета или т. нар. черна кутия", каза още той.

И допълни: "Най-важното в момента е съдбата на пилота. Познавам го като прекрасен човек и много добър професионалист. Очаквам в най-скоро време да имаме резултат от операцията по търсене и спасяване".

Самолетът МиГ-29 на ВВС падна тази нощ в морето край Шабла по време на военните учения там.

„Това е много нетипично. Обикновено при катапулт има маяк, който дава сигнал. Явно пилотът не е успял с катапултирането и се е случило нещо извънредно“, коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Метеорологичните условия, при които е бил осъществен полетът, все още не се уточняват. Специалистите обаче смятат, че именно там се крие отговора на въпроса какво се е случило в пилотската кабина.

„Това не е обикновен тренировъчен полет, става въпрос за нощ, за море, със сложни обстоятелства около действията на пилота“, добавя Шаламанов.

„Ако е имало облаци, задачата е била изключително сложна. И с един технически остарял самолет като МИГ-29 пилотът е разполагал с много малко време да гарантира безопасността на полета“, казва Тодор Тагарев, също бивш министър на отбраната.

Експертите не изключват като хипотеза за падането на самолета техническа грешка, тъй като този тип изтребители били на повече от 30 години.

Източник: NOVA

c