Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Премиерът: Надеждите за откриването на майор Терзиев след инцидента край Шабла не са големи

Спасителните и издирвателни мероприятия продължават след инцидента през изминалата нощ с падналия в морето край Шабла самолет МиГ-21. Черната кутия все още не е намерена. Предполагаемото място, където са останките от машината, е на 70 метра дълбочина в морето, на 11 км на изток-югоизток от Шабла.

„Предвид изминалото време от часа на инцидента и данните за температурата на водата и теченията, надеждите за намирането на нашия пилот не са големи“, заяви на брифинг във Варна служебният министър-председател Стефан Янев.  

Независимо от това операцията продължава, увери премиерът. По думите му към момента са намерени вещи и материали, които ще бъдат изследвани. Две работни групи – от Военната апелативна прокуратура и от Специализираното звено за разследване на авиационни инциденти, работят съвместно, за да установят всички детайли по инцидента.

Черната кутия на самолета все още не е намерена. „Затова операцията ще продължи и утре, и в следващите дни, с използване на специализирана техника и водолазни групи, тъй като едно от местата, където се предполага, че могат да бъдат останките на самолета, е на дълбочина около 70 метра“, посочи премиерът.

Възможно е при необходимост в операцията да участват и съюзни сили, специализирани в такива дейности.

Пилотът е изпълнявал задача стрелба по светеща цел. Тя е пусната от друг самолет, отворила се е, но нещо в самата мишена се е объркало и тя е започнала с по-висока вертикална скорост да пада. „Това е наложило допълнителна маневра от нашия летец майор Терзиев, той разбира се е поразил целта, което е заснето от другия самолет, след това е докладвал, че е поразил целта и малко след това връзката е прекратена“, обясни Стефан Янев.

Самолетът е бил в добро техническо състояние.

Майор Валентин Терзиев е пилот първи клас, отлично подготвен, досега не е имал никакви забележки по изпълнение на задачи.

„Нашите пилоти по ред причини, заради години недофинансиране, летят на един санитарен минимум. Това не е тайна, много пъти е коментирано. Професионалистите работят свръх възможностите си“, коментира министър-председателят.

Самолет МиГ-29 на българските ВВС изчезна тази нощ в 00.45 ч. при инцидент по време на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла - 21“. Пилотът на изтребителя майор Валентин Терзиев е от 3-а авиационна база Граф Игнатиево, на длъжност началник на щаб на ескадрила.

c