Водещи новини - дясно Общество

Отбелязваме Световния ден на архивите

На 9 юни отбелязваме Световния ден на архивите и архивистите. Датата е свързана със създаването на Международния съвет на архивите под егидата на ЮНЕСКО през 1948 година. Обявен е от Общото събрание на Съвета в Квебек, Канада, през 2007 година, след като по време на Международния конгрес на архивите през 2004 г. във Виена  две хиляди участници приемат резолюция, която поставя пред Обединените нации искането да се учреди международен ден на архивите.

Архивите са документи, създадени, получени и запазени като доказателство и информация на дадена институция или личност, в изпълнение на правни задължения или осъществяване на своята работа. Архивни документи се съхраняват от онези, които ги създават, наследяват или от съответна архивна институция, предвид тяхната правна стойност или историческо значение.

Идеята на Деня на архивите е да се привлече вниманието на обществеността върху значението на документите и архивите, защото те са основата на човешката права и идентичност; да популяризира архивите в световен мащаб, както и да популяризира уникални, изключителни и редки документи, съхранявани в архивните институции.

Архивите са част от културното наследство и източник на информация. Разнообразието на архивните извори и формати е огромно. За да се гарантира запазването им е необходим всестранен подход, който да отчита всички видове и форми на архиви.

Българските архивисти отбелязват своя професионален празник на 10 октомври, но се присъединяват към инициативата на Международния съвет на архивите.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *