Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Обновяват южната фасада на сградата на Художествената галерия в Добрич

Одобрен е проектът за възстановителни дейности по южната фасада на сградата на Художествената галерия в Добрич, съобщават от Общината. Това става ясно, след като Министерство на културата обяви резултатите от проведената сесия за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижими културни ценности по Програма 1: „Опазване на недвижимото културно наследство“ - 2021 г.

Проектът е продължение на вече реализирания през 2020 г. проект за реставрация на западната фасада. Същевременно се извършва и ремонт на главните фоайета на галерията, който ще направи посещенията още по-приятни и запомнящи се.

Сградата на Художествената галерия в Добрич е една от най-представителните в централната част на града и е сред най-големите в страната, като заема важно място като културен институт в североизточния регион. Целта на екипа е да предлага музейни услуги в сигурна среда, което налага извършването на реставрационни дейности на различни части от сградата, за да се избегне по-нататъшното им увреждане и разрушаване и да се осигури безопасното провеждане на разнообразните културни и обществени събития, на които е домакин галерията.

Финансирането е в размер на близо 41 688 лв., а дейностите ще бъдат реализирани до края на тази година.

c