Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Намерена е спасителната жилетка на пилота на падналия край Шабла самолет

Към 10.00 днес часа във водата е била намерена спасителната жилетка на пилота на падналия край Шабла самолет, съобщи за NOVA министърът на отбраната Георги Панайотов. Той добави, че въпреки малките шансове пилотът да бъде намерен жив, спасителната акция продължава.

"Почти със 100% сигурност машината е паднала в Черно море", каза още той. И увери, че състоянието на самолета е било добро и е позволявало безроблемната му експлоатация.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“, по време на което стана инцидентът, е прекратено.

Самолетът МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили падна при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България. Машината е изгубила радиовръзка и е изчезнала от радарите в 00:45 ч. на 9 юни. Пилотът е от авиобаза Граф Игнатиево.

Две фрегати, миночистач, дрон и хеликоптери участват в издирването на падналия военен самолет. По неофициална информация мястото на инцидента е било локализирано. Към момента не изяснено дали пилотът е катапултирал, но според неофициална информация това не е станало, съобщава БНР. За медията командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов коментира, че не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.

Източници: NOVА, БНР / снимка: wikimedia.org

c