Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Каракачанов: Причината за инцидента с МиГ-29 край Шабла може да е загуба на ориентация

снимка: David Baranek

Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира за Телевизия Европа инцидента от изминалата нощ, при който самолет МиГ-29 на ВВС падна в морето край Шабла по време на военното учение там.

Каракачанов заяви, че става въпрос за опитен пилот от авиобазата Граф Игнатиево. Според бившия министър причината не е техническа неизправност на летателната машина. „Самото упражнение по нощна стрелба, което е било изпълнявано, е едно от най-сложните за пилотите. В морското пространство лесно се губи ориентация през нощта и може би това е причината за инцидента“, посочи Каракачанов.

Той не можа да каже дали авариралата машина е един от осемте МиГ-а, ремонтирани в Русия. На въпрос дали е възможно пилотът да е катапултирал, Каракачанов отговори, че това по-скоро не се е случило, защото инцидентът вероятно е станал на малка височина.

Инцидентът стана на 9 юни по време на военното учение край Шабла. При изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили. Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също пътуват към района на инцидента.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено.

Източник: ТВ Европа

c