Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Д-р Хасан Адемов: В листата на ДПС в област Добрич преобладават младите хора

Д-р Хасан Адемов е водач на листата на ДПС в област Добрич. Той е народен представител от парламентарната група на ДПС в 38-ото, 39-ото, 40-ото, 41-вото, 42-ро, 43-ото, 44-тото и 45-ото Народно събрание и министър на труда и социалната политика (2013 – 2014 г.)

  • Какво отличава листата на ДПС в област Добрич за изборите на 11 юли?
  • Както по време на парламентарните избори през април, така и сега, в листите на Движението за права и свободи не само в Добрич, а и в национален мащаб, преобладават кандидати в младежка възраст. Това не е случайно. Защото ние сме първата политическа сила, а сега виждам, че имаме и други последователи, които даваме шанс на младите да се развиват. Голяма част от тях са водачи на листи в многомандатни избирателни райони. Други са в листите, което им дава възможност да се обучават „в движение“. Младите хора могат да представят политиките на партията по един модерен, съвременен начин, разбираем за младите. Защото се оказва, че ние по-възрастните политици, говорим на малко по-неразбираем за младото поколение език. Затова искаме да използваме енергията, креативността на младото поколение и се надяваме, че това ще даде резултат, от който очевидно ДПС има нужда. Защото, в национален мащаб ние искаме да имаме резултат, по-добър от този на 4 април. Имаме основание да смятаме, че ще постигнем това. Своеобразната сплав между опитни и млади кандидати е гаранция за това да достигнем до всички слоеве на населението, да различните профили на избирателя.
  • Към какъв резултат се стремите на изборите на 11 юли в регионален аспект?
  • Резултата, който постигнахме в област Добрич на миналите избори през април, е категорично незадоволителен. Има обективни причини за това. Но, разбира се, по-голямата част от причините са субективни. Знаете, пандемията тогава беше във вихъра си, кампанията беше трудна. От друга страна, много наши избиратели са в чужбина. Това се случи не само при нас в област Добрич, а и в цялата страна. Има хора, които през 2018 година по различни причини са напуснали страната за 4 години. Но, така или иначе нашата задача е да успеем да мобилизираме избирателя, който се намира тук, на територията на област Добрич.
  • Кои ще са основните предизвикателства за вас по време на тази кампания?
  • Предизвикателствата, разбира се, са многопосочни. Най-голямото от тях е да стигнем до всеки потенциален наш избирател, за да можем да му покажем новия начин на гласуване. В това отношение разчитаме  на младежката организация, която е доста енергична. Вече е подготвила своите платформи, за да можем да покажем директно в естествена среда начина на гласуване с машини.
  • ДПС от доста време настоява за машинно гласуване. Това ще се случи на изборите през юли. Очаквате ли да се постигнат положителни резултати от това?
  • Ние в ДПС доста години настоявахме за машинно гласуване, не защото това е панацея за решаване  на всички въпроси, свързани с гласуването. За нас най-важно е да бъде възстановено доверието в изборния процес, защото очевидно е, че то се накърнява през годините. Казвам, че не е панацея, защото в много европейски държави няма машинно гласуване, но там демокрацията е на такова ниво, че трудно може да се съмняваме в това, че могат да бъдат фалшифицирани протоколи, изборни резултати, цели секционни, а защо не и районни избирателни комисии. Затова смятам, че предимствата на машинното гласуване са, първо, че няма да има недействителни бюлетини. Второ, отпечатъците, които излизат от машините няма да могат да бъдат манипулирани по никакъв начин. Улеснението  ще бъде огромно като имаме предвид досегашния начин на оформяне на тези сложни протоколи, които имаше през годините. Така че, надяваме се, да направим всичко възможно в рамките на тази предизборна кампания да стигнем до всеки наш потенциален избирател, за да може той да преодолее психологическата бариера.
  • Какъв тип кампания ще води ДПС?
  • Разчитаме на позитивна кампания. Няма да нападаме никого. Няма да се отбраняваме. Ще се опитаме нашите послания да стигнат до хората.

Д-р Хасан Адемов отново е водач на листата на ДПС в област Добрич

  • Какви са те?
  • Много отдавна говорим за възстановяване на държавността – институциите да стъпят „на краката си“, а не само един човек да решава какво се случва в държавата. Искаме институциите да са тези, които движат демократичния процес. Защото демокрацията означава правила и процедури. За да ги има, трябва институциите да могат да решават всеки един възникнал проблем, а не да чакат някой отгоре да каже какво да се случи. Ето този порочен модел вече е на път да си отиде. Това показа 45-ото Народно събрание. Моделът ГЕРБ на управление на държавата очевидно вече е в историята. Аз съм убеден, че новите партии ще бъдат тези, които вече ще диктуват нещата, а няма досегашният модел на управление на държавата да бъде реставриран по някакъв начин.
  • Къде виждате ДПС в тази система?
  • Още преди 4 години говорим за възстановяване на диалога. За нас е абсурдно, както беше в 45-ото Народно събрание, политическите партии да не говорят помежду си. Независимо от това какъв ще бъде резултатът от диалога, такъв трябва да има. Не може да градиш политическа партия на базата на отрицанието. Например, идентичността при обединените патриоти, без да искам да влизам в диалог, се крепи на отрицанието. Ние от ДПС не искаме да се разграничаваме или да сме против която и да е политическа партия. За нас е важно да има диалог. И то диалог на базата на ценности, а не на базата на аритметично мнозинство. Трябва да има диалог, който да обединява политическите партии на базата на политики. Не говора за „плаващо мнозинство“, защото то е много рисковано. Но говоря за експертно правителство. Ние от ДПС отдавна говорим за експертно правителство. Ето сега, експертният кабинет, служебен, е потвърждение на това с неговите надеждни първи стъпки.
  • Каква е оценката ви за служебния кабинет?
  • Смятаме, че се опитва да се справи, като изключим някои фойерверки, по-нестандартни изпълнения. Да се направи преглед на това, което се е случило, е важно. Но още по-важно е 46-ото Народно събрание да забрави какво е било досега, а да гледа напред. Защото предизвикателствата пред държавата са много, както и кризите – политическа, социална, икономическа, здравна. За да можем да преодолеем тези проблеми, за да може планът за възстановяване и устойчивост още от есента на тази година да действа, не трябва само да усвояваме тези пари, а да дадем възможност на бизнеса да се възстанови. Това е важното. Защото без икономика няма социална политика. Трябва да има работеща икономика. Не 3-4%, а 6-7% ръст, така, както е в Румъния. Европейската солидарност дава възможност за стъпване на българската икономика на нови релси – от една страна, дигитализация, от друга – иновативни технологии, от трета – Зеления пакт. Трябва да използваме всички тези възможности правилно, а не да се бием в гърдите кой какво е направил. Защото не тясно партийния, а българския национален интерес, трябва да доминира. Това е най-важното. Това иска избирателят – да седнем и да се разберем, а не да се „дракаме“, извинявам се за тази груба дума. Тази игра вече приключи. Както казват колегите от „Има такъв народ“ „Game Over!“  Хората искат да видят съзидание, изпълнение на политики, приоритети с ясен  резултат.  
c