Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

9 юни – Международен ден на архивите

       На свое  Годишно общо събрание в Квебек, Канада, през ноември 2007 г., членовете на Международния съвет на архивите вземат решение датата 9 юни да бъде обявена за Международен ден на архивите. Международният съвет е основан на същата дата през 1948 г. в Париж и главната му цел е да насърчава международната солидарност между своите членове, както и да насочва вниманието на световната общественост върху значението на архивното наследство. Архивите са част от културното наследство и източник на информация – незаменимо наследство, предавано от поколение на поколение. Документите са неоспоримо доказателство за икономическото, политическото, социалното и културно развитие на човечеството. Архивите гарантират човешките права за достъп до официалната информация и знанието за собствената история. Мисията на архивите е да опазват паметта на нациите и отделните общества и да спомагат за формирането на тяхната идентичност. Съдържащите се доказателства в архивните документи за извършените човешки действия подкрепят и поддържат правата на индивидите, организациите и държавите. Без архиви е невъзможна историческата приемственост.

        През 2021 г. българските държавни архиви отбелязват своя 70 годишен юбилей, чието начало се слага с Указ №515 от 10 окт. 1951 г. на Президиума на Народното събрание за създаване на Държавен архивен фонд в България. Държавен архив – Добрич участва в националната инициатива на Държавна агенция „Архиви“ по отбелязване на годишнината. В началото на всеки месец от м. април на Вашето внимание във фейсбук страницата на архива представяме дигитални изложби от поредицата „Архивът на 10/20/30/40/50/60 години“. В онлайн популяризаторската дейност на Държавен архив – Добрич проследяваме миналото на региона и показваме личности през призмата на съхраняваните документи.

         По повод 9 юни – Международен ден на архивите, Държавен архив – Добрич представя  документална изложба „60 години от първия полет на човек в космоса” и номинира „Читател на годината” за 2020 г. За втора поредна година ще се връчи грамота на Цветан Сашев Цветанов от Добрич. Неговите  проучвания са по теми, свързани с историята на град Добрич.

Чрез институцията, която представлявам, отправям поздрав и дълбока благодарност към всички съмишленици, приятели и дарители. Заедно с вас се опитваме  да съхраним, популяризираме и предадем на следващото поколение архивното богатство – отражение на културно-историческата ни памет.
           Честит празник, архивисти!

Деляна Фудулова - Началник отдел "Държавен архив” - Добрич

c