Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден на океаните

На 8 юни се отбелязва Световният ден на океаните. Той е определен по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 година в Рио де Жанейро, Бразилия. От 2009 година се отбелязва официално и насочва вниманието на хората към състоянието и проблемите на Световния океан.

На този ден хора от всички краища на света честват и почитат океаните, които свързват всички ни.

Световен океан е общото название на непрекъсната водна обвивка на Земята, включваща всички океани и морета, свързани помежду си пряко или чрез протоци. Световният океан е част от хидросферата на Земята. Водата в Световния океан е с голяма топлоемност. Поемайки голяма част от топлината на Слънцето и отдавайки я, океаните оказват голямо смекчаващо въздействие върху климата на Земята.

Континентите и големите архипелази разделят Световния океан на 5 големи части. През 2000 г. Международният хидрографически съюз приема, че Световния океан се дели на 5 по-малки океана, с което допълва съществуващите 4 в Антарктическия или Южен океан. Аргументите в полза на това решение са следните: в южната част на Атлантическия, Индийския и Тихия океан, границите между тях са условни, а в същото време водите около Антарктида имат своя специфика, както и са обединени от Антарктическото циркумполярно течение.

Самото име „океан“ идва от гръцки - Океанос, божество, най-големият титан в древногръцката митология.

Площта на Световния океан е около 361,26 млн. km2, което представлява около 70,8% от земната повърхност (61% от Северното полукълбо и 81% от Южното полукълбо). Средната му дълбочина е около 3700 м., а максималната дълбочина – 11 022 м. при Марианската падина.

c