Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Куп награди спечелиха талантите на „Палитра” от Добрич от национални надпревари

Куп награди завоюваха талантливите възпитаници на Арт-център „Палитра” в Добрич с арт директор Иван Иванов от няколко конкурса и фестивала.

Студио за съвременни танци "Палитра" взе участие в третия Национален танцов конкурс "Танцова въртележка" в Горна Оряховица. В него се представиха 65деца на възраст от 5 до 18 години и спечелиха цели 8 награди. Най- малките балеринки се явиха с 3 танца в два различни стила. Танцът "Жабки" беше отличен с първо място в стил Съвременни танци, а "Калинка" беше най-добрият характерен танц. Така най- малките участници, за повечето от които това бе първи конкурс, спечелиха две първи места.

По големите деца - от 9 до 11 години, се включиха в надпреварата в стил Съвременни танци и спечелиха второ място със своите усмихнати и цветни "Клоуни" . При по-големите момичета (12-15 години) участието бе с три танца в две категории. Дуетът "Зад кулисите" в изпълнение на Вилияна Николова и Нелина Михайлова се нареди на трето място. При формациите в същия стил "Жар птици" беше отличен с втора награда.

Най- големите възпитаници – абитуриентите на  ССТ” Палитра”, които скоро бяха изпратени  с голям концерт, също взеха участие в конкурса. Те се изявиха с три танца в две категории и в два различни стила и спечелиха три втори места. Пред тях бяха единствено домакините от Горна Оряховица. В Съвременни танци танцът  "Да надбягаш времето" спечели второ място при групите, а "Паднали ангели" - второ  място при формациите. В Характерни танци "Испански танц" също бе отличен с втора награда. В конкурса се представиха школи от цялата страна, сред които и възпитаници на училището по изкуства "Добри Христов" във Варна.

Участие в три фестивала и спечелени награди имат и  флейтисти и певци от Арт-център „Палитра”. След онлайн етап флейтистките Стоянка Михайлова и Йоана Вълчева бяха допуснати в конкурса "Звукът на времето”, Велико Търново. Всички останали участници бяха представители на национални музикални училища, а председател на 6- членното жури бе проф. д-р Борислава Танева. Стоянка се  пребори за Специална награда със солово изпълнение, а дуетът й с Йоана се нареди на трето място.

Фестивалът "Приказка за теб" във Варна донесе на Стоянка и Йоана 3 награди: първо място за солово изпълнения на Стоянка, първо място и най-добро изпълнение на съвременна пиеса за дует Йоана и Стоянка.

Трето място спечели малката певица Александра Петрова в певческия конкурс „Петнадесет лалета” в Хисаря. Тя се класира и за участие в присъствения етап на конкурса, който ще се проведе през юли.

„Горди сме с нашите възпитаници и постигнатите резултати!”, споделят ръководителите от Арт-център „Палитра” Иван Иванов, Гергана Пейчева и Анелия Иванова. - Въпреки всички трудности и прекъсвания на репетиционния процес, те се осмелиха да излязат на сцена и да защитят любовта си към изкуството. Благодарим на всички родители, които не спират да подкрепят нас и най- вече своите деца”.

c