Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

В Шабла започна тактическото учение с бойни стрелби на войни от България и САЩ

Тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2021“ започна днес с откриваща церемония на страните-участници на зенитния полигон Шабла. В него ще вземат участие повече от 2000 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България и САЩ. Директор на стрелбите е заместник-командирът на Военновъздушните сили (ВВС) бригаден генерал Петьо Мирчев.

Същевременно се провеждат съвместни бойни стрелби на формирования за Противовъздушна отбрана (ПВО) – Зенитно-ракетни войски (ЗРВ) и авиация с участието на сили и средства от Въоръжените сили на Република Сърбия.

„В продължение на пет дни силите и средствата за противовъздушна отбрана и авиация ще водят интензивни стрелби с различни наземни и въздушни платформи по разнообразни въздушни и надводни цели“, каза при откриването на учението заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев. Той подчерта, че това е най-мащабното международно участие на сили и средства в ежегодните стрелби на Зенитен полигон на ВВС „Шабла“.

В национален план основна цел на учението, което ще продължи до 11 юни 2021 г., е подобряване на взаимодействието между формированията от Българската армия, които участват в съвместна групировка, за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морски суверенитет на Република България при прикритие на държавната граница.
Бойните средства, с които българските ВВС участват в „Шабла 2021”, включват зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-75 „Волхов“, С-125 „Нева”, 2К12 „Куб” и преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела-2М“, изтребителите МиГ-29, щурмоваците Су-25 и вертолетите Ми-24.

Изтребителите МиГ-29 ще изпълняват стрелби по светещи парашутни мишени с управляемото ракетно въоръжение и с използване на бордното артилерийско въоръжение.
Самолетите Су-25 и хеликоптерите Ми-24 ще атакуват надводни морски цели с неуправляемо ракетно и артилерийско въоръжение.

Формированията за ПВО на Сухопътни войски от състава на Българската армия ще усъвършенстват подготовката си за поразяване на въздушни цели със ЗРК „ОСА-АКМ“, ЗУ-23-2 и ПЗРК „Стрела-2М“. Ракетните и артилерийски формирования ще извършат бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“.

Военноморските сили ще осъществяват стрелба с ПЗРК „Стрела-2М“ и изпълняват задачи по контрол на корабоплаването и радиотехническо наблюдение с два кораба и брегови постове от системата "ЕКРАН". Допълнително, с моторен катер и вертолет ще имат готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС.

За първи път ще бъдат използвани и дистанционно управляеми летателни системи от Военната академия „Г.С. Раковски“ и Съвместното командване на специалните операции за отчитане на резултатите от действията на авиацията и формированията от ЗРВ.

Република Сърбия участва с разчети от зенитно-ракетни формирования и екипажи, и самолети от изтребителна авиация. Те ще извършат пускове „земя-въздух“ със ЗРК С-125 „Нева” и 2К12 „Куб”, както и пускове „въздух-въздух“ със самолети МиГ-29. Сръбските екипажи на МиГ-29 ще оперират от летище Граф Игнатиево.

Съединените американски щати ще се включат със зенитно-ракетни формирования от състава на своите Сухопътни войски. Те ще извършат пускове „земя-въздух“ със ЗРК „Авенджър“.

c