Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Национално ИТ-състезание донесе отличия на ученици от ЧПГ "Р. Цончев" в Добрич

Три отличия от Националното състезание „Аз мога тук и сега” завоюваха възпитаници на Частната профилирана гимназия „Райко Цончев” в Добрич, съобщават от учебното заведение. Надпреварата се проведе от 4 до 6 юни в Девин и даде възможност на ученици от цялата страна да покажат уменията си в областта на информационните технологии, информатиката и визуалните изкуства. Явилите се участници са близо 300.

Отборът на ЧПГ „Райко Цончев“ бе предвождан от Александир Кишишев – преподавател по ИТ в училището, и включваше ученици от 8, 9 и 12 клас – Самуил Василев и Христо Ташев от 8 в, Лилия Димитрова и Тихомир Делиев от 9 а клас и Дарен Стоянов от 12 в клас. Представянето на петимата е повече от достойно. Дарен Стоянов е класиран на II място в категория „Видеоклип“, като е работил по трудната тема „Кръв и гуми“. Лилия Димитрова печели третото място в категория „Презентация“, а Самуил Василев е в топ 10 с 8-мото си място в категория „Фотография“. За Дарен това е поредното голямо признание. Заради отличия от национални конкурси дванадесетокласникът е приет за студент в няколко университета без полагане на изпити. За Лилия и Самуил това са първи отличия в областта, но признанията са само началото. Преподавателите им виждат в тях голям потенциал и вярват, че победите тепърва предстоят.

Шансовете за награди на Тихомир Делиев и Христо Ташев са били изключително големи, защото са направили продукти с високо качество, но по думите на Александър Кишишев и двамата са били ощетени. „Нямаше как да ни присъдят всички награди“, споделя учителят.

c